Ezt sütötte ki a Napsugár!

fotók: Pál Edit Éva

Népdaloktól, mondókáktól és népmeséktől fog csengeni pénteken a Városháza Szent István terme. Ezúttal nem a gyerekek, hanem az óvónénik dalolnak, játszanak. És persze tanulnak.

A tízórás képzésen megtanulják azt, hogy miért fontos, hogy a gyermekek ne csak az anyanyelvüket, hanem a zenei anyanyelvüket is elsajátítsák, és otthonosan mozogjanak a saját kultúrájukban, a népi dalok, mondókák és játékok világában. És azt is, hogy ezt milyen módszerekkel érjék el a gyerekeknél.

De még sok minden másra is jó, ha ismerjük és műveljük, éljük a magyar népzenét, tudtuk meg Kelemen Imola tagóvoda-vezetőtől, aki elmondta, hogy a 14. Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Képzése idén május 12-én lesz. A képzésre mintegy 150 óvodapedagógust várnak a szervezők Hargita, Maros, Brassó és Kovászna megyéből, valamint Magyarországról a Napsugár óvoda munkatársai. A Baczkamadarasi Kis Gergely kollégiumhoz tartozó Napsugár tagóvoda aktív tagja ugyanis a Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Egyesületének, mely Magyarországon szokott hasonló képzéseket tartani, és elnyerte a Néphagyományőrző Mester Óvoda címet.

Benedek Árpád zenepedagógus Nagyváradról érkezik, hogy Énekes játékaink az anyanyelvünk címmel előadást tartson.

A válogatós királykisasszony népmesét Kinda Emese néptáncoktató, Lukács Emőke bábszínész és Popa Ildikó zenepedagógus fogják a Tulipán csoporttal feldolgozni, eljátszani. Szünet után, 12.15-től Kászoniné Fejős Gabriella református lelkipásztor, népzenész beszél a népdalok jelentőségéről az óvodában, majd délután 15 órától műhelymunkák és kézműves tevékenységek lesznek a református kollégiumban.

A rendezvényt Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, a Communitas Alapítvány, az Erdélyi Hagyományok Háza és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége támogatja.