Ezt öröm volt nézni!

A tanulók simogatták, ráfekve és mellé térdelve olvasgatták az iskola új lépcsőfokait.
Fotó: az iskola saját archívuma

Elkészült és átadták az Orbán Balázs Általános Iskola ceruzásra festett lépcsőjét. Az iskola először vett részt a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány által szervezett Fuss Neki! nevű adománygyűjtő programban. „Jó volt, mint buli s mint összefogás” – vallja az iskola igazgatója, Gábos Anna, aki már azon gondolkozik, hogy jövőre milyen céllal fussanak a rendezvényen.

A részvételre az ihletet az évről évre visszajáró szomszédos napközi adta, és a futók csapatát szülők, diákok, de főleg a tanári kar tagjai alkották. A hetekig tartó felkészülés fogyókúrának sem volt utolsó, ezalatt a csapattagok rájöttek, hogy 5 métert nem tudnak futni, nemhogy egy kört a nagy parkban”.

A Peda, a máréfalvi iskola, és a könyvtár lépcsője adta az ötletet, hogy színes lépcsőre gyűjtsenek, és ennek megvalósítására meghatározzanak egy 5.000 lejes összeget. A gyűjtés végül annyira jól sikerült, hogy a célösszeget megduplázták, de végül ez sem volt teljesen elég, hiszen több mint 13.000 lejbe került az iskola mindkét lépcsőházának taposófóliákkal való ellátása. A kivitelezést az L Design készítette, ők is olvasztották rá hővel a színes fóliákat a lépcsőkre.

Mivel ők már „csak” a ceruzakertes iskola,

ezért egyértelmű volt, hogy minden lépcsőre egy színes ceruza kerül, és mellé egy idézet. Ezeket a tanítók és a tanárok válogatták össze: „a felső emeleten főleg a tanító nénik, ugyanis fent vannak a kicsik, és ahogy jövünk le, úgy komolyodunk”.

“A sport a test útján nyitja meg a lelket”, “Ember tervez, Isten végez”, “Bátraké a szerencse” – az ilyen idézetek, közmondások mellett az iskola különböző időszakokból származó mottói, Orbán Balázzsal kapcsolatos információk, tanítással kapcsolatos szállóigék díszítik a lépcsőket. A gyerekek a kör kerületét, és területét is leleshetik róluk, a kishercegből származó idézeteket, Zelk Zoltán, Kányádi Sándor verssorait, nyelvtörőket olvashatnak, sőt még angol és román fordítását is némelyiknek.

Az iskolaigazgató szerint „ezt öröm volt nézni! Amikor megjelent, a gyermekek simogatták, letérdeltek mellé, ráfeküdtek, napokon keresztül csodálták. Most már megszokták, felszaladnak rajta és kész”.