Ezt mondta a miniszterelnök a nyugdíjkorhatárról

Nem nő a nyugdíjkorhatár, csak lehetőséget teremtenek arra, hogy aki akar, az után is dolgozhasson – jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök, miután egyeztetett pénteken Klaus Iohannis államfővel, hozzátéve, hogy még nem döntöttek arról, hogy mikor adnak ki erre vonatkozó rendelkezést.

„Ez a téma a kormány azon döntését követően merült fel, hogy nem engedélyezi a nyugdíj és az állami fizetés halmozását. (….) Viszonylag világos elképzelésünk van arról, hogy jó lenne a nyugdíjkorhatár növelése nélkül lehetővé tenni bizonyos területeken – oktatás, kultúra, egészségügy –, ahol az emberek ténylegesen képesek a szakmájuk gyakorlására az után is, hogy elérték a nyugdíjkorhatárt, hogy még folytassák tevékenységüket 5-7 évig anélkül, hogy szükséges legyen bármely intézményvezető döntésére” – nyilatkozta Orban.

A nyugdíjazás jelenleg érvényes időpontját a születési dátum megadásával és a munkavégzés időtartama alapján az Országos Nyugdíjpénztár oldalán lehet kiszámítani. A standard korhatár férfiaknál 65 év, a nőknél 62 év.