Ezt hallgasd, Erdogan is Udvarhelyre jön!

Cenk Erdoğan az idei kiadás udvarhelyi fellépőinek egyik legizgalmasabb, és legismertebb zenésze, fotó: Dr. Beke István Ferenc archívuma

Nem biztos, hogy mindig a megfelelően értékeljük azt, hogy dr. Beke István Ferenc székelyudvarhelyi, és hogy emiatt is elhozza városunkba a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivált, amelynek elsődleges helyszíne ugyan Marosvásárhely, de az udvarhelyi művelődési házban is olyan nemzetközileg elismert előadók ragadnak majd hangszert, mint Cenk Erdogan, Francisco Luis, Samrat Majumder, Dimitris Soukaras, vagy Giancarlo Palema.

De ne szaladjunk így előre, mert az augusztus 9. és 12. között zajló fesztivál programja a más nemzetiségű gitárművészek mellett

a hazai tehetségeknek is lehetőséget biztosít.

Augusztus 9-én 18 órától például Forgács Rudolf indítja a fesztivál programját. A Dr. Palló Imre Művészeti Líceum egykori diákja először 2020-ban lépett fel a Harmonia Cordison, 2021-ben kezdte meg tanulmányait a kolozsvári Gheorghe Dima Nemzeti Zeneakademián, ahol a fesztivál főszervezője is tanít.

Ugyancsak itt tanul az augusztus 11-ei napot indító Vajda Beáta is, aki szintén a Dr. Palló Imre Művészeti Líceumban végezte tanulmányait. Beáta 11 éves korában kezdett, már középiskolás korában klasszikus gitárversenyek díjazottja volt és 2017-től rendszeres fellépője a székelyudvarhelyi Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztiválnak.

Amely olyan további visszatérő gitárosokkal kecsegtet, mint Antonio Josan, Andrei Tcaciuc, Girán Péter, az öt éves korától gitározó francia Cassie Martin, vagy éppen az az olasz Nino D’Amico, aki 2022-ben elnyerte a D’Addario Strings Artist rangos címét.

Először ragad gitárt Udvarhelyen

majd Gabriel Guillén, illetve Dimitris Soukaras és Giancarlo Palena duója is.

A kiváló klasszikus gitáros Dimitris Soukaras és a virtuóz harmonika- és bandoneon-játékos Giancarlo Palena a londoni Királyi Zeneakadémián találkoztak tanulmányaik során. Jelenlegi turnéprogramjuk egy Hommage a film- és tangózenének; három nagy zeneszerző – Ennio Morricone, Astor Piazzolla és Mikis Theodorakis – előtt tiszteleg, akik fémjelezték hazájuk zenetörténetét.

A második nap programjában kapott helyett Bogdan Mihăilescu és a The Hague Guitar Duo. Utóbbi tagjai két fiatal, díjnyertes klasszikus gitáros, a portugál Francisco Luís – aki 2020-ban egyébként megnyerte a Harmonia Cordis versenyét – és az indiai-skót Samrat Majumder.

Ők a Koninklijk Conservatorium hallgatójaként találkoztak Hágában, ott nyílt meg az út együttműködésük előtt, amely a barokk korszak zenéjétől a 20. század zenéjéig terjed. A duó elsősorban olyan feldolgozásokra összpontosít, amelyek expresszív és újszerű módon illeszkednek két gitárhoz.

Fellép majd Udvarhelyen Duo Artpeggio és a török Cenk Erdoğan is, az idei kiadás udvarhelyi fellépőinek egyik legizgalmasabb, és legismertebb zenésze, nemzetközi jazz fesztiválok fellépője, aki többek között olyan zenészekkel játszott együtt mint Dave Weckl, Kai Eckhardt, Eric Levy, Trilok Gurtu és Doninique di Piazza.

Jelenleg Cenk producerként, zeneszerzőként és előadóművészként tevékenykedik, filmzenét ír és szólóban, illetve a Cenk Erdoğan Trióban koncertezik.

A marosvásárhelyi program némileg hosszabb és sokrétűbb, itt ugyanis vasárnap, 13-áig tart az eseménysorozat. Vasárnap kivételével délelőttönként mesterkurzusok lesznek a művészeti egyetemen naponta 10 és 13 óra között, majd 16 és 18 óra között workshopok. Koncerteket 19 és 22 óra között tartanak a várban, az esemény főfellépője a Mozes Rosenberg & Jelle Van Tongeren Quarteta. A koncertekre a belépés mindkét városban ingyenes. A marosvásárhelyi program megtekinthető ide kattintva.

A székelyudvarhelyi program:

Szerda, augusztus 9., 18 óra

Forgács Rudolf (Románia)
Gabriel Guillén (Venezuela/Ausztria)
Duo Soukaras Palena (Görögország/Olaszország)

Csütörtök, augusztus 10., 18 óra

Andrei Tcaciuc (Románia)
Bogdan Mihăilescu (Románia)
The Hague Guitar Duo (Portugália/Egyesült Királyság)

Péntek, augusztus 11., 18 óra

Vajda Beáta (Románia)
Duo Artpeggio (Magyarország)
Nino D’Amico (Olaszország)
Girán Péter (Magyarország)

Szombat, augusztus 12., 18 óra

Antonio Josan (Románia)
Cassie Martin (Franciaország)
Cenk Erdoğan (Törökország)