Ezt a filmet jelöli Románia az Oscarra

Éppen öt évvel a bukaresti klubban kiütött tűzeset után két kategóriában is pályáznak Oscar-díjra a colectiv című dokumentumfilm alkotói, áll a Filmtett weboldalán.

Alexander Nanau filmje képviseli idén Romániát a legjobb idegen nyelvű filmért folyó versenyben, de a legjobb dokumentumfilmnek járó szobrocskáért folyó megmérettetésbe is benevezik. „A film címe a kisbetű ellenére kissé félrevezető lehet: nem is annyira a címadó klubban történt tragédiáról, hanem inkább annak következményeiről, konkrétabban az egészségügyi rendszer működésképtelenségéről, a szálakat felgöngyölítő újságírókról, a korrupt rendszert megöröklő, de csak tehetetlenül szemlélődő, technokrata egészségügyi miniszterről szól. Mindezek ellenére igencsak passzoló cím, hiszen egy ország, egy társadalom kollektív bűnéről van itt szó” – írták róla a februári bemutatója után a Filmtett weboldalán (a teljes kritikát itt találod).

A 2015. október 30-án 64 halottal és mintegy 160  sebesülttel járó Colectiv-tűzvész a Colectiv nevű szórakozóhelyen egy rockkoncert közben történt, és egy pirotechnikai malőr okozta, amelytől lángra kapott a mennyezet hangszigetelése, és a lehulló daraboktól csak tovább terjedt a tűz.

Az áldozatok nagy száma azonban a szórakozóhely hiányos tűzvédelmi rendszerének köszönhető, ugyanis a kitört pánikban gyakorlatilag halálra taposták egymást a menekülők a szűk kijáratnál.

A torlódás miatt bent rekedtek füstmérgezést kaptak és súlyos égési sérüléseket szenvedtek. A helyzetet csak tovább súlyosbította, hogy a bukaresti kórházak nem voltak felkészülve ilyen sok sebesült kezelésére. Bővebben itt és itt írtunk róla korábban.

Kiemelt kép forrása: Youtube