Ezrével szűnnek meg a részmunkaidős állások

Az economedia.ro portál beszámolója szerint augusztus 3-án 994 958 részmunkaidős munkaszerződés volt bejegyezve az országban, ez a június 30-i értéknél 126 ezerrel kisebb, melyből augusztus első két napján 35 ezer részmunkaidős munkaszerződést szüntettek meg. 

Mindez nem azt jelenti, hogy a részmunkaidős alkalmazottakkal teljes munkaidős szerződést kötöttek, mivel a 8 órás munkaszerződések száma csak 95 ezerrel növekedett június 30. óta, tehát 31 ezer munkaszerződés szűnt meg teljesen ebben az időszakban.

A jelenséget erőteljesen befolyásolhatta az, hogy augusztus elsejétől változott a részmunkaidős állások utáni adózás: a munkáltatóknak ezután nem a ledolgozott munkaidővel arányosan, hanem a teljes bruttó minimálbér (2550 lej) után kell fizetniük az alkalmazott nyugdíj- (638 lej) és egészségügy-biztosítási járulékát (255 lej) havonta.

A vállalkozók és adóügyi szakemberek egybehangzó véleménye szerint is tömeges elbocsátásokhoz fog vezetni a kormány által bevezetett módosítás, és a feketemunka is jelentősen növekedni fog.

Az új adóügyi változások miatt drágult a cigaretta és az alkohol, valamint a szerencsejátékokból származó nyereség után fizetendő adó, emellett eltöröltek néhány építőipari, mezőgazdasági és élelmiszeripari adókedvezményt is. Többet az új adókról és drágulásokról itt olvashatsz.

forrás: maszol.ro