Ezrek tolongtak a kolozsvári reptéren (videóval)

Mintegy kétezer, 12 repülőjáratnyi ember zsúfolódott össze csütörtökön a kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtéren, akik németországi idénymunkára akartak menni. Mircea Abrudean prefektus csendőröket küldött a helyszínre, hogy felszólítsák az egy tömbben álló embereket, hogy szóródjanak szét.

fotók: stiridecluj.ro

„A repülőjáratokat egy magántársaság indítja, amely rosszul kezelte a helyzetet. Egyszerre hozta ide az embereket, annak ellenére, hogy a járatok kisebb-nagyobb időkülönbséggel 13 és 21 óra között indulnak. Az emberek ellenőrzött módon lépnek be a repülőtér épületébe, a gond kint van. Rendőröket és csendőröket küldtünk ki, hogy felszólítsák az embereket, hogy szóródjanak szét”– mondta Abrudean.

Hozzáfűzte, bűnvádi eljárást fognak indítani a cég ellen, amely a helyzetért felelős, de jelenleg megpróbálják a lehetséges intézkedéseket meghozni a helyzet javítása érdekében.

A nagyszebeni nemzetközi repülőtérről szintén elindult csütörtök délben egy repülőgép Düsseldorfba 150 román idénymunkással a fedélzetén, mondta el Alexandra Păcurar, az intézmény szóvivője.

A szóvivő szerint a következő napokban további tíz járat indul idénymunkásokkal Németországba – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

Mondjon le!

A Kolozs megyei tanács lemondásra kérte David Ciceo-t, a repülőtér igazgatóját, mert az nem értesítette időben a hatóságokat, és bár előre lehetett név szerint tudni, hogy kik honnan és hová mennek, nem szervezték meg megfelelően az indulást.

Ciceo azt nyilatkozta, hogy a munkaközvetítő cégek már reggel odavitték a reptérre az embereket, holott csak 13 órától indult az első gép, ezért kb. 1800 ember várakozott a repülőtér parkolójában, kénytelenek voltak odahívni a rendfenntartó szerveket, hogy kezelni tudják a helyzetet, a várakozók ugyanis nem tartották be a közterületen való gyülekezésre vonatkozó szabályokat, összezsúfolódva várta. Kevésbé súlyos esetért váltották le korábban a bukaresti repülőtér vezetőjét – olvasható a Mediafax tudósításában.

Csütörtökön este 9 óráig szállnak fel a Berlin, Karlsruhe, Düsseldorf, Baden-Baden városokba tartó repülők, de szombatra és vasárnapra is vannak programálva járatok.

A 7. számú, április 4-én kiadott katonai rendelet megengedi az idénymunkások külföldre utazását, amennyiben a külföldi hatóságok engedélyezik azt, kivételt képeznek az egészségügyi dolgozók és szociális munkások.