Ezrek emlékeztek meg a bukaresti tűzvészről

A pontosan három éve történt baleset 65 ember halálát okozta.
Fotó: gherlainfo.ro

Több ezren vettek részt kedden este a fővárosban azon a felvonuláson, amelyet a Colectiv nevű szórakozóhelyen kiütött tűz halálos áldozatainak emlékére szerveztek.

Az esemény az Unirii téren kezdődött, ahova virágokkal és gyertyákkal érkeztek a tragédiában elhunytak hozzátartozói, illetve a tűzvész több túlélője.

Az összegyűltek innen a hajdani Colectiv klub épületéhez vonultak, és gitárzenével, gyertyákkal, fáklyákkal emlékeztek meg a tűzvészben elhunyt 65 személyre, akik javarészt fiatalok voltak.

A baleset egy rockkoncert közben történt, és egy pirotechnikai malőr okozta, amelytől lángra kapott a mennyezet hangszigetelése, és a lehulló daraboktól csak tovább terjedt a tűz.

Az áldozatok nagy száma azonban a szórakozóhely hiányos tűzvédelmi rendszerének köszönhető, ugyanis a kitört pánikban gyakorlatilag halálra taposták egymást a menekülők a szűk kijáratnál.

A torlódás miatt bent rekedtek füstmérgezést kaptak és súlyos égési sérüléseket szenvedtek. A helyzetet csak tovább súlyosbította, hogy a bukaresti kórházak nem voltak felkészülve ilyen sok sebesült kezelésére.