Frissítve! Ezért volt olyan magas a napi esetek száma?

A karanténtörvény érvénybe lépésének alkalmából egyeztetett Ludovic Orban miniszterelnök videokonferencián az egészségügyi intézmények, közegészségügyi igazgatóságok vezetőivel kedden délután. A videokonferencia utáni sajtótájékoztatón bejelentette, hogy szükség van néhány kiegészítő minisztériumi rendeletre a törvény alkalmazása kapcsán. “Például a diagnosztikai központok működésére vonatkozóan. A rendeletnek tartalmaznia kell egyrészt az új típusú jelentéskészítésre való kötelezettséget. Köztudomásúlag a törvény egyik cikkelye előírja, hogy meg kell változtatni a jelentéskészítés módszertanát. Vagyis világosan meg kell különböztetni azokat, akiknél első alkalommal mutatja ki a teszt a koronavírust, és azokat, akiket újratesztelnek” – mondta a miniszterelnök.

Figyelem!

A cikk tartalmát 2020.07.21-én 22 óra 6 perckor jelentősen megváltoztattuk.

A délután folyamán több portál, köztük az uh.ro is, arról cikkezett ennek nyomán, hogy ezáltal Ludovic Orban beismerte, hogy egészen mostanáig megtévesztő módon közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) az új koronavírusos fertőzések napi esetszámát. A megnőtt új esetszám és a jelentéskészítés módszertana közötti összefüggésre azonban egyelőre nem áll rendelkezésünkre bizonyíték.

Megtörténhet, hogy van összefüggés, mert korábban a jelentésekkel voltak problémák, nem voltak mindig egységesek és következetesek. Például Hargita megyében egy ideig nyilvántartottak egy más megyei lakhellyel rendelkező, de itt diagnosztizált koronavírusos személyt, majd megváltoztatták a statisztikát, és eltűnt belőle az a személy, egy ideig az országos és a megyei jelentés között is volt eltérés, mert állítólag megomlott az országos informatikai rendszer, vagy Suceava megyében is felmerült a gyanúja május közepén annak, hogy az új esetszám és az elvégzett pozitív tesztek száma nem volt egységesen megkülönböztetve a jelentésekben. De nem áll rendelkezésünkre információ arról, hogy ez a gyakorlat nem változott-e meg azóta, nem javították-e ki az eddigi hibákat, így nem is állíthatjuk teljes bizonyossággal, hogy a jelenlegi statisztika véletlenül vagy szándékosan fel van duzzasztva.