Ezért volt hatalmas füst a kórház udvarán

Csütörtökön, nem sokkal déli 12 óra után hatalmas füstre lehetett felfigyelni a kórház udvarán, ami a fül-orr-gégészeti osztály körül terjengett.

Fotó: Ilyés Zalán 

Ottjártunkkor Dr. Borka-Balás Attila kórházmenedzser elmondta, aggodalomra semmi ok, a kórház személyzetének, az osztályvezető főorvosoknak és főnővéreknek tartott háromnapos tűzvédelmi gyakorlat része volt a füstszimulálás.

Kifejtette, a tűzvédelmi felkészítőt a bukaresti Matei Balș kórházban január végén bekövetkezett tűzvész, illetve a tavaly novemberi Piatra Neamţ-i megyei kórház intenzív osztályán történt tűzesetből tanulva tartották szükségesnek. A megyei tűzoltóparancsnok emlékezete szerint legutóbb négy évvel ezelőtt tartottak hasonló felkészítőt, az információk felfrissítése mindenképpen szükséges volt. 

A keddtől kezdődő, három napon át tartó felkészítő első két napján a kórház épületének tűzvédelmi helyzetével kapcsolatos információk felfrissítése volt terítéken. 

A felkészítő során többek között az evakuálással kapcsolatban hangoztak el információk arra vonatkozóan, hogyan kell kimenekíteni a betegeket, illetve milyen egyéb kötelezettsége van a kórház személyzetének azért, hogy egy tűzvész esetén biztonságban el tudják hagyni az épületet. 

A kórház tűzvédelmi felelősei megvizsgálták a kórház épületét, körbevezették a kórház alkalmazottait az épületeken, és végső soron az a megállapítás született, hogy „jól szervezettek vagyunk” – mondta el a kórházmenedzser, majd hozzátette, az evakuálási szimuláció a tűzvédelmi felkészítő zárópontja volt, a fül-orr-gégészeti osztály közvetlen közelében mesterségesen füstöt generáltak , amit a tűzoltóegység „fékezett meg”.

 

Kiemelt kép: Ilyés Zalán