Ezért nem újítják fel Mátyás király szülőházát

fotó: wikipédia

Attól tart a benne működő Művészeti és Formatervezési Egyetem, hogy megváltozna az épület tulajdonosa és a funkciója, számolt be az egyetem rektora a Maszolnak adott válaszában. 

Bár közel egy éve még támogatást kértek rá, és kaptak volna is, mégsem újítják fel Mátyás király szülőházát, derült ki múlt héten. Az egyetem egy héttel később megindokolta, hogy miért gondolta meg magát. Eugen Savinescu új rektor a Maszolnak küldött válaszában azt írta: elődje, Radu-Marcel Moraru és az igazgatótanács az egyetem szenátusa elé terjesztette a műemléképület felújítására tette minisztériumi ajánlatot, de további pontosításokra volt szükség. Az egyetem szenátusa felvilágosítást kért, „mivel a sajtóban megjelent, de a Cseke miniszter úr által néhány kollégánkkal közvetlenül is közölt információk szerint a minisztériumnak az volt a szándéka, hogy az épületet részben vagy egészben kivonja a Művészeti Egyetem tulajdonából, és Mátyás szülőházának oktatási célú használatát megváltoztassa – idézte a rektor válaszát a hírportál.

Savinescu szerint „az említett kilátások” negatívan és súlyosan befolyásolták volna az egyetem oktatási tevékenységét, sőt, „a helyi művészeti és oktatási élet dinamikáját is”. Hozzátette: ezután elődje nem terjesztett újabb felvilágosítást a szenátus elé, és “nem hívta fel az akadémiai közösség figyelmét a finanszírozás esetleges megtagadásának tervezetére”.

Cseke Attila fejlesztési miniszter cáfolta, hogy a szaktárca el akarta volna tulajdonítani az épületet, szerinte egyetlen egyszer sem vetődött fel, hogy elvennék vagy átvennék, még a beruházás idejére sem, mivel nincs is erre törvényes keret. “Ez egy kifogás, amit most kitaláltak” – mondta a Maszolnak.

Hozzátette: a szaktárca még nyitott az együttműködésre, szívesen segít, ha lesz újabb kérés. „Továbbra is úgy gondoljuk, ez egy olyan épület, amely mindenki, de elsősorban Kolozsvár büszkeségére szolgál”.

Cseke Attila február 21-én jelentette be az Erdélyi Magyar Televíziónak nyilatkozva, hogy elmarad Mátyás király kolozsvári szülőházának tervezett felújítása, miután az épület tulajdonosaként az egyetem elállt a megállapodástól. Oláh Emese kolozsvári alpolgármester azt mondta: a tárgyalás a Kolozsváron született magyar uralkodó tiszteletére kialakítandó emlékszoba kapcsán torpant meg. A felújítást az egyetem 2021. április 22-én kérvényezte a minisztériumtól, a miniszter egy emlékszoba kialakítását kérte, az egyetem azonban május 24-ei levelében elállt a tervtől, állítja a miniszter. 

Mátyás király Kolozsvár belvárosában található szülőházának felújításáról évek óta folyik a huzavona. Szakemberek szerint a reneszánsz és gótikus jegyeket egyaránt magán viselő ingatlant statikailag is meg kell erősíteni, mert a legutóbbi nagyobb javítást 1940-ben, Kós Károly vezetésével végezték rajta.

A Mátyás király szülőházaként számon tartott épület Gaal György helytörténész szerint két vagy három ingatlan összeépítéséből alakult ki, ebből a középső, gótikus stílusú egység állt már az uralkodó születésekor. Az ingatlan az 1440-es években Méhfi Jakab jómódú polgár és szőlősgazda tulajdonában volt. Szilágyi Erzsébet rendszerint nála szállt meg, ha Kolozsvárra látogatott, és 1443. február 23-án itt született meg a fia, Hunyadi Mátyás is.

mti