Ezért kellett eltávolítani a címereket a Patkóból

A karácsonyi vásárral együtt a címerek is mentek.
Fotó: Pál Edit Éva.

Néhány hete már, hogy rejtélyesen, csendben eltűntek a Patkóból a 2019. szeptember 5-én kiállított történelmi címerek, amelyekről már az átadás kapcsán megírtuk, hogy – történelmi-politikai jellegük miatt – könnyen célponttá válhatnak.

A helyi nyomtatott sajtóból az elmúlt héten csupán annyi derült ki, hogy névtelen feljelentés alapján – többek között – a műemlékvédelmi hatóság átiratot küldött a székelyudvarhelyi városházának a kiállítás engedélyeztetése kapcsán, ezért a részletekért az említett intézményeknél érdeklődtünk.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy mit kifogásolt a feljelentő, ki lehet az, történt-e mulasztás vagy más törvénysértés, és visszakerülhetnek-e helyükre a címerek?

„A feljelentők az átiratok szerint a kiállítást az eltávolított címerek visszahelyezéseként, horthysta, fasiszta jelképek kihelyezéseként értelmezték. Ezért értesítették a hatóságokat, megkérdőjelezve az állandó kiállítás jellegét is” – nyilatkozta Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője.

Nem kellett sokat kutakodni, hogy rájöjjünk a feljelentő kilétére. Dan Tanasă saját honlapján közölte azt a levelet, amelyben azt a választ kapta a Hargita megyei kulturális igazgatóságtól, hogy nem volt jóváhagyva a Patkóban végrehajtott beavatkozás. A bejegyzésből az is kiderül, hogy a prefektusi hivatalt is értesítette, ám onnan választ nem kapott a cikke megjelenéséig, és azóta sem közölte. A városházától tudtuk meg, hogy a prefektus is átiratot küldött Udvarhely polgármesteréhez, felszólítva a helyzet rendezésére.

Az előbbi bekezdésben említett levél. Forrás: dantanasa.ro

„A címerekkel kapcsolatos átiratokat a karácsonyi ünnepeket megelőzően kaptuk, és nem szerettünk volna ennek túl nagy nyilvánosságot adni egészen addig, amíg nem tisztázódik, hogy pontosan milyen lépéseket kell megtennünk a szakhatósági jóváhagyás érdekében, hiszen korábban is voltak kiállítások ugyanezen a téren, akkor egyikkel szemben sem fogalmaztak meg hasonló igényt” – folytatta Zörgő Noémi, aki hozzátette: elindították az engedélyeztetés folyamatát.

Mulasztás történt, de helyrehozható

Bakos László, a Hargita megyei kulturális igazgatóság vezetője megerősítette, hogy feljelentés alapján léptek fel az udvarhelyi városházával szemben, de nem a történelmi-politikai tartalma miatt, hanem azért, mert elmulasztották a jóváhagyás kérését. Ez ugyanis kötelező minden olyan beavatkozásra, amely műemlékvédelmi területen történik, mint amilyen a Patkó.

Mivel a címereket a tér kövezetéhez rögzítették, a polgármesteri hivatalnak urbanisztikai engedélyt kellett volna kiállítania, és ezután kérnie a műemlékvédelmi jóváhagyást Csíkszeredából, illetve a köztéri szobrokra vonatkozó esztétikai beleegyezést Bukarestből. Utóbbi a köztéren kiállított szobrok, alkotások esetében kötelező.

A város, Udvarhely vármegye, Magyarország, Erdély és Pestszenlőrinc címerei. Fotó: Szabó Apor

A szükséges engedélyek hiányában a kulturális igazgatóság 30 nap haladékot adott még decemberben az udvarhelyi városházának, hogy tisztázza a helyzetet, és helyezze törvényes keretbe a kiállítást. A címerek visszaállítására van tehát lehetőség, a folyamat elindításától körülbelül másfél hónapon belül várható – tette hozzá Bakos László igazgató, aki szerint körültekintőbben kellene eljárni minden olyan esetben, amelyben a székely-magyar közösség szimbólumairól van szó.