Ezért bukott ki a polgármesteri hivatal a tanácsra

Jobban mondva, az RMDSZ-re, Mikére és Ketesdire. Dióhéjban a tanácsülésen eldőlt költségvetés.
A fotó a február 20-ai tanácsülésen készült.

Miután sorra jelentették be különféle elképzeléseiket a helyi tanácsot alkotó pártok (előbb az EMNP, aztán az MPP, végül az RMDSZ), a február 20-ai költségvetési vitán világossá vált, hogy kinek van a legnagyobb érdekérvényesítő ereje. Azelőtt is tapasztalhattuk, hogy a nyolcfős RMDSZ-frakció és a két MPP-s tanácsos, Mike Levente és Ketesdi Imre meg tudja fordítani az eredetileg Gálfi Árpád köré tömörülő koalíciós többséget, és különféle ügyekben (pl. ügyvédfogadás, telekvásárlások) szabotálni tudja a polgármester és a hivatal javaslatait, de a város 2020. évi költségvetése volt minden bizonnyal a legnagyobb tét.

Azok kedvéért, akiknek vagy idejük, vagy türelmük, vagy egyik sem volt a tanácsülés követéséhez, az alábbiakban összefoglaltuk, hogy mi változott a költségvetésben, milyen tételek módosultak, mivel indokolták (vagy sem) ezeket a felterjesztők, és hogyan reagált rá a városháza a szavazás közben és azt követően.

A város a költségtervezet szerint 85 millió lej felett rendelkezik. A polgármesteri hivatal számításai szerint ennek csak 10%-a, 9,2 millió lej jutott volna a saját forrásból történő beruházásokra, és további 3,3 millió az úthálózatra. A fejlesztéseket első számú prioritásként emlegető RMDSZ-frakció és MPP-s szatellitje azonban eltökélte magát, hogy ezen a keretösszegen emelni fog. Halovány, de elégséges többségükkel el is érték, amit akartak, bármennyire meggyőzően érvelt ellene a hivatal és a tanács másik része, emlékeztetve őket, hogy el is kell venni valahonnan. Nem is keveset, mintegy 3 millió lejes összértékben.

Ahonnan elvették

A legnagyobb tételt, 1,437 millió lejt (az eredeti összeg negyedét) a városháza anyagi költségeiből vettek el, további 750 ezer lejt a rendezvényszervezési osztálytól, aminek 850 ezer (az eredeti összeg fele) maradt a város rendezvényeire. Tették ezt annak ellenére, hogy a hivatal jelezte: bizonyos események szervezését jóval korábban el kellett indítaniuk, például a nőnapi esemény már le van szervezve, 50 ezer lejre megkötött szerződésük van. Mindhiába. 15 ezer lejre csökkentették ennek a keretét, így Falusi Mariann koncertjéről le kell mondani, és a városnapokon is történhet már lefoglalt koncert visszamondása.

Ennyi maradt a rendezvényekre

  • Nőnapra 15 ezer lej (63 ezerből),
  • Víz- és föld napjára 15,5 ezer lej (32,5 ezerből),
  • Majálisra 20 ezer lej (65 ezerből),
  • Udvarhely Napokra 200 ezer lej (650 ezerből),
  • Gyereknapra 50 ezer lej (150 ezerből),
  • Digitális Kalákára 30 ezer lej (65 ezerből),
  • Karácsonyi Vásárra 100 ezer lej (125 ezerből),
  • Szilveszteri mulatságra 25 ezer lej (55 ezerből),
  • Végzősöknek szervezett koncert 30 ezer lej (50 ezerből),
  • Siculus fesztiválra 20 ezer lej (egyik szervezője az RMDSZ ifjúsági szárnya, az UIET)

A másik nagy érvágás a Városi Sportklubot érintette, 500 ezer lej elvételével itt is felére csökkent a keret, ennek nagy részét (400 ezret) a sportra szánt pályázati keretre irányították át, mert szerintük nem volt igazságos az elosztás. 

Továbbá 175 ezerről 100 ezerre csökkentették az informatikai rendszerre (GIS) szánt keretet, pedig a jegyző előre felhívta a figyelmüket, hogy érvényes szerződés van rá, így pedig kötelezettségszegést követnek el.

A szejkei beruházás szakértői véleményére 30 ezret szánt a városháza, ezt lenullázták, pedig a beruházási igazgató elmondta, hogy a MACOPS-szal folytatott pertől függetlenül is szükség lesz erre, ha meg akarják valósítani.

1 millióból 100 ezret elvettek a városgazdálkodástól (játszóterek, utcanévtáblák, utcai bútorzatok, parkelemek), az okos átjárókra, okos parkolásra, elektromos autótöltőre előirányzott 50 ezer lejt pedig teljes egészében.

Ahová átirányították

700 ezer lejt elkülönítettek egy új telekre a leendő városi uszodának, a stadion felújítására pedig 250 ezer lejt.

300 ezer lejt a vár körüli területek megvásárlására.

200-200 ezer lejt a Kőkereszt-Szentimre-Iskola zónára, a Mihai Eminescu utcai tömbházak hőszigetelésére, illetve a Sósfürdő-Budvár-Borsairét zónára.

1 millióról 1,4 millióra emelték a sportra szánt pályázati keretet, 250-ről 300 ezerre a kulturálist és 190-ről 230 ezerre az egyházaknak szánt összeget – utóbbi kettőre hiába jelezte a városmenedzser, hogy 2019-ben sem tudták felhasználni a teljes keretet.

20 helyett 100 ezret a szejkei (borvíz- és gáz-)fúrásokra, 50 helyett 150 ezret a fürdőkomplexum megvalósíthatósági tanulmányára.

Ugyancsak 100 ezer lejt megvalósíthatósági tanulmányra a Móricz Zsigmond és Csalóka utcák modernizálására.

31 helyett 106 ezer lejt a Tompa László 34/A szám alatti ingatlanra (telekkönyvi hivatal) szánt javításokra.

Plusz 80 ezer lejt az eredetileg szánt 20 ezer mellé a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola Petőfi utcai épületének tatarozására.

64 ezret a Tábor utcai nyugdíjasblokk felújítására, a maradék 10 ezret az Ady Endre utcai kazánház melletti sportpálya felszerelésére, hogy ideiglenesen a sporttermet és udvart nélkülöző Orbán Balázs iskola használatba vehesse.

50 ezer lejt a Termés utcai rendezési tervre.

30 ezer helyett 50 ezret a játszóterek felszerelésére.

25 ezer lejt a városi illemhely felújítására szükséges tanulmányra.

20 ezer lejt az Eszterlánc napközinek új hőközpontra.

Így reagált a városháza

Még javában zajlott a tanácsülés, amikor a polgármesteri hivataltól kétségbeesett hangvételű levelet kaptunk, a szavazásra vonatkozóan, ebből idézzük azokat a részleteket, amelyek csak részben vagy nem hangzottak el a tanácsülésen:

„Hasznos, megvalósítható projektekről vettek el forrásokat, és indokolatlanul, megalapozatlanul tettek bizonyos összegeket olyan tételekre, amelyek nem megvalósíthatók az idei évben. Többmilliós tételekből álló beruházásokhoz rendeltek csekély összegeket, amelyekből még elkezdeni sem lehet az adott beruházásokat (…)

Drasztikusan csökkentették a város működése szempontjából az egyik legfontosabb tételt, a város működésére szánt összeget. Így nem látjuk, hogy miből tudjuk kifizetni az egyházi iskolák bérköltségeit, a hivatal homlokzatának tatarozását, jogi szolgáltatások költségeit, amellyel a város érdekeit védjük, a Harghita Business Center és más egyesületek tagsági díját, a hivatal működéséhez szükséges eszközöket, fogyóanyagokat és informatikai programokat és még sorolhatnánk tovább (…)

Éppen ezért érthetetlen, hogy az önkormányzati képviselők RMDSZ-frakciója és Mike Levente minden érdemi magyarázat nélkül csökkentették a város rendezvényeinek költségvetését. Sajnálatos, hogy a tanácsosok politikai érdekből ellehetetlenítik a minőségi rendezvényeket, elsilányítva azokat, hiszen pontosan tudják, hogy az általuk javasolt összegekből nem lehet ugyanazt a szintet tartani, amit felépített az iroda az elmúlt három évben”.