Ezen a vasárnapon szavazhatunk

Első házként 81 támogató, 8 ellenszavazat és 39 tartózkodás mellett megszavazta kedden a szenátus az önkormányzati választások szeptember 27-i megszervezéséről szóló RMDSZ-es törvényjavaslatot.

A szenátus jogi bizottsága korábban megvitatta, és negatívan véleményezte a kormány egy hasonló tartalmú törvényjavaslatát, amelyet aztán a plénum is elutasított. Néhány előírást azonban a bizottság beemelt az elfogadott tervezetbe, amelyről a képviselőház szavaz majd döntéshozó testületként.

Az RMDSZ tervezete – többek között – rendelkezik a választási bizottságok összetételéről, és azt is előírja, hogy a választási bizottságok tagjai, a kisegítő műszaki személyzet, a küldöttek, a számítógép-kezelők és a választópolgárok is ingyenes védőfelszereléseket kaphatnak. Az egészségügyi védőeszközöket az egészségügyi minisztériumnak kell biztosítania, és a szaktárca felel a helyiségek fertőtlenítéséért is.

Többen tartózkodtak.

Többek között a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is, amelynek szenátora, Florina Presadă szerint a tervezet alkotmányellenes előírásokat tartalmaz, de azért is tartózkodott pártja, amiért elutasították alakulatának azon javaslatát, hogy kétnapos legyen az önkormányzati választás, azaz 26-án, szombaton is lehessen szavazni.

A liberálisok (PNL) is így tettek, Daniel Fenechiu felrótta, hogy a kormány hasonló tartalmú tervezetét elutasította a szakbizottság, az abba foglalt előírások egy része viszont bekerült az RMDSZ-tervezetbe – számol be az Agerpres hírügynökség.