Ezek voltak a legmenőbb könyvek 2019-ben

Udvarhely könyvesboltjait és könyvtárát kérdeztük.  A te kedvenced mi volt?
A fotók a szerző felvételei

Kiderítettük mely könyvek voltak a legnépszerűbbek a tavaly Székelyudvarhelyen. A felmérésben a könyvtár és három könyvesbolt – Árnika, Bagolyvár és Corvina – munkatársainak a segítségét kértük. 

A kategóriák mindenhol ugyanazok voltak, főként pszichológiai, irodalmi, történelmi, politikai, tudományos, és gyerekkönyveket vettek le a polcokról az eladók, amikor a legnépszerűbb könyvekről kérdeztem őket, de néhol becsúszott egy-egy hobbikönyv, esetleg ajándéknak szánt vagy a turisták által megvásárolt Erdélyről, Székelyudvarhelyről szóló kötet is. Az említett címek gyakran megegyeztek, alig akadt olyan kötet, amit csak egyetlen helyen hoztak fel példaként.  

A pszichológia nagyon megy,

vált világossá a túrám során, a leggyakrabban emlegetett Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve volt. Ehhez a dolgozók szerint hozzájárulhatott, hogy Csíkszeredában bemutatták a könyvet, de az is, hogy a téma igen népszerű napjainkban. 

Bár nem nevezték meg kivétel nélkül az összes helyen, Edith Eva Eger A döntés és a Gutman Bea által szerkesztett Otthonról hoztuk – Családi mintáink és a párkapcsolatok című pszichológiai könyveket is sokan vitték, illetve Szabó Péter írásai is kelendőek voltak. 

Az irodalomban a prímet

Borsa Brown és az arab világról szóló sorozata vitte, de vették még: Frei Tamás Bábel, Murakami Haruki A kormányzó halála, Náray Tamás Zarah álma, Grecsó Krisztián Vera, D. Tóth Kriszta Jöttem, hadd lássalak, Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek, Mario Escobar Auschwitzi bölcsődal, Láng Zsolt Bolyai köteteket is. Az újabban népszerű Csernobil és A szolgálólány meséje sorozatok könyvváltozatait – Alekszijevics Szvetlana Csernobili ima, Margaret Atwood Testamentumok – is többen hazavitték.  

Ezenkívül Bartis Attila, Dragomán György, Bauer Barbara, Tompa Andrea, Szabó Magda és Márai Sándor írásai mindig mennek, mondta a Corvina munkatársa.

Vették még

a Kölcsönkért kovászt Gáll Tímeától, de más gasztro- és szakácskönyveket is sokan vásároltak, a gyógynövényes és gombás könyveket is többen keresték. Ezenkívül Erdély természeti kincseit bemutató albumokat is rengetegen beszereztek.

A történelem, politika és tudomány kategóriákban a legnépszerűbbek Yuval Noah Harari izraeli történész irományai voltak. De említették Raffay Ernő meg Romsics Ignác könyveit is. Illetve Douglas Murray Európa furcsa halála és Lucian Boia Az ókori Dáciától a nagy egyesülésen át a mai Romániáig műveit is kedvelték. 

A gyerekeknél Berg Judit a nyerő, és a Bogyó és babóca könyvek még mindig menők. Geronimo Stilton és Tea Stilton történetei, Manfréd és Anton meg Berci és Bori kalandjai is népszerűek. A kicsit nagyobbak inkább a fantasyt, a Piros Pöttyös könyveket és Leiner Laura (A szent johanna gimi-sorozat szerzője) új köteteit szeretik.

    

“Fontos lett az embereknek az, hogy olyan dolgokról olvassanak, ami napi szinten érinti őket és lehetőleg ne legyen ez nehézkes formába öntve, tehát olyan könyveket keresnek a gyerekek, a fiatalok és a felnőttek is, amik jól fogyaszthatók. Ez az irodalomra is beszűrődött: ami már egy kicsit nagyobb agyi munkát követel, ahhoz fáradtak az emberek” – foglalta össze az udvarhelyi olvasói szokásokat a Bagolyvár munkatársa.

A könyvtárban a kortárs könyvek mentek

leginkább: amit látnak a könyvesboltok polcain és a interneten az olvasók, azok után érdeklődnek leginkább. De klasszikusokat és szakirodalmat is kerestek.

Statisztikákkal még nem tudtak szolgálni, mert épp folyamatban volt azok elkészítése, de az nem is lenne feltétlenül releváns, mondták. Ha egy könyvből csak egy példány van, azt az év során alig egy tucatnyi olvasó tudja kikölcsönözni, pedig lehet, hogy vagy kétszázan szeretnék. Így csak az emlékezetükre hagyatkozhattak.

Sok egyezés volt a könyvesboltok legolvasottabbjaival: Szabó Magda, Frei Tamás, Szabó Péter, Náray Tamás, Borsa Brown, Alekszijevics Szvetlana neve is is felmerült. De Jo Nesbø, Camilla Läckberg, Elena Ferrante, Fábián Janka, Ugron Zsolna és Fejős Éva könyveire is sokan feliratkoztak. Emellett a divat világa is érdekelte az olvasókat vagy híres emberek életéről szóló történeteket is szívesen olvastak. A szakirodalomból pedig a pszichológia és a pedagógia, illetve az orvosi szakkönyvek voltak legkeresettebbek.

Az ő tapasztalataik szerint a gyerekek inkább a trendi kortárs irodalmat kedvelik, klasszikus ifjúsági irodalmat kevésbé olvasnak. Itt is Geronimo Stilton és Berg Judit neve hangzott el Jeff Kinney Egy ropi naplója és a fantasy-k mellett.

Ha úgy gondolod, kimaradt valami említésre méltó könyv a listából, ne tartsd magadban, hanem jelezd hozzászólásban! Várjuk 2019 legjobbnak tartott olvasmányainak címeit, de kíváncsiak vagyunk arra is, mit olvastok 2020-ban.