Ezek lennének a város prioritásai 2020-ban?

Hajdó Csaba és Ölvedi Zsolt helyi tanácsosok lefújták a port egy nem is olyan régi dokumentumról.

Alig két héttel a város 2020. évi költségvetés tárgyalása előtt egy olyan javaslatcsomaggal rukkolt elő az Erdélyi Magyar Néppárt udvarhelyi szervezete, amely javarészt a Szerethető Székelyudvarhely városfejlesztési koncepció elnevezésű, 2017-ben bemutatott dokumentum idáig meg nem valósított részét képezi.

A Szerethető Udvarhely városfejlesztési koncepciót szakemberekkel állította össze a Régiókutató Egyesület, Geréb László volt MÜTF-igazgató vezetésével. Összesen száznál is több intézkedést tartalmaz olyan ágazatokban, mint a kultúra, az egészségügy, a civilszféra, a turizmus, a közbiztonság, a sport, ebből harmincra szűkítették azok számát, amelyeket a 2016-2020 közötti mandátumban meg tudna valósítani a városvezetés.

A városházán február 7-én iktatott, a sajtónak február 11-án bemutatott levélben az EMNP hat pontban foglalta össze azokat az elképzeléseket, projekteket, amelyeket az idei költségvetési tételek között szeretnének látni, mielőtt a frakció szavazatával biztosítaná a költségvetési tervezet elfogadását a február 20-ai rendes havi tanácsülésen.

A néppártosok szerint 2020-ban a következő témaköröknek kell prioritást élvezniük az udvarhelyi városvezetésben:

1. Közlekedés

„Kiemelt figyelmet” kérnek és „konkrét lépéseket” várnak a létező és a leendő terelőút számára (sz.m.: a hivatal terveiről itt írtunk), a biciklis hálózat továbbfejlesztését, illetve új parkolóhelyek létrehozását, például a városi kórház környékén, a Bethlen és Tábor lakónegyedekben, az erre alkalmas telkek (volt Petrom lerakat, Urbana udvara) feltérképezésével és kihasználásával, első lépésben legalább azok lekövezésével, hosszú távon pedig emeletes parkolóházak építésével.

2. Családok és fiatalok

Kérik a csereháti zonális rendezési terv (PUZ) elkészítését, azzal a kimondott céllal, hogy a fiatal családosokat hazacsábítsák külföldről, akár egy olyan program elindításával, amely által az önkormányzat – házépítés céljából – a rendelkezésükre bocsátana telkeket. Továbbá kezdeményeznék és támogatnák egy, a színészeknek, orvosoknak szánt lakásegyüttes felépítését is, és kérik a Megújulnak játszótereink program folytatását.

3. Betegek és az öregek

Hospice (beteggondozó) központ és öregotthon megépítéséhez javasolják a szükséges telkek beszerzését és a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítését a 2020-as költségek közé foglalni.

4. Oktatás

A regionális informatikai szektor megerősítése érdekében egy IT-mesteri program elindításához infrastruktúra volna szükséges. A kijelölt épület (volt UCECOM második emelete) felújításához szükséges összegek előirányzását kérik.

5. Sport

A fedett jégpályához hasonlóan a városi uszodát is megvalósíthatónak tartják, ehhez első körben a zonális városrendezési terv és a megvalósíthatósági tanulmány elkészítését is az idei költségvetésbe kellene foglalni. Továbbá kérik a folyamatban levő projektek (Orbán Balázs iskola tornaterme, városi focipálya, kézilabda csarnok, stb.) kivitelezéséhez, a városi sportstratégia elkészítéséhez, és egy évente szervezendő sportgálához szükséges források hozzárendelését.

6. Gazdaság

Mivel az informatikai ágazat „stratégiai jelleggel bír”, az inkubátorháznak előirányzott 550 ezer lejes támogatás további százezer lejjel való növelését javasolják.

Az EMNP-frakció úgy véli, hogy ebben a hat pontban, amelyre egyfajta udvarhelyi minimumként tekintenek, konszenzust tudnak elérni a helyi tanácson belül, egyeztetni fognak a frakciókkal, és abban bíznak, hogy erre a polgármesteri hivatal is vevő lesz.