Ezek az új szabályok a román-magyar határon

Az utóbbi hetekben elég sok galibát okozhatott az, hogy még csak politikai szintű egyeztetések voltak arról, milyen feltételek mellett lehet átlépni a román-magyar határon, ha oltási igazolvánnyal/kártyával rendelkezik az ember.

Ennek a bizonytalanságnak vetett véget az, hogy a két ország külügyminisztere megegyezett, erről maga Szijjártó Péter posztolt a Facebookon szombaton este: „Ma estétől ugyanis mindenfajta karantén- és tesztkötelezettség nélkül jöhetnek Magyarországra azok a román állampolgárok, akik már rendelkeznek védettségi igazolással”.

A részletes határátlépési szabályokat Magyarország kolozsvári Főkonzulátusa közölte Facebook-oldalán vasárnap délelőtt, a bejegyzést alább közöljük.

Romániából Magyarországra

karanténkötelezettség nélkül tud utazni, aki megkapta már legalább az első oltást Romániában, és rendelkezik ezt igazoló dokumentummal, akár magyar állampolgár, akár magyar-román kettős állampolgár, akár kizárólag román állampolgár. Ezt nevezik a magyar hatóságok védettségi igazolásnak, amit közvetlenül az oltás után állítanak ki Romániában, angol és román nyelven (ha elhagytad, innen újra letöltheted). Aki pedig Magyarországon kapta az oltást, továbbra is a védettségi igazolvánnyal (plasztikkártya) tud Magyarországra beutazni – erről még szó lesz az alábbiakban.

Szintén karantén nélkül tud Magyarországra utazni, aki igazolni tudja, hogy az elmúlt 6 hónapban átesett a fertőzésen (erről csak PCR-teszteredményt fogadnak el).

A 18 év alatti gyermekek, ha a kísérő szülő az előző pontok valamelyikébe beleesik, szintén karantén nélkül utazhat Romániából Magyarországra akár magyar személyi igazolvánnyal, akár magyar útlevéllel, akár román okmányokkal.

Negatív PCR típusú koronavírus-teszttel, gyorsteszttel és antigénteszttel továbbra sem lehet karantén nélkül Magyarországra utazni!

A korlátozott határsávban történő belépés lehetősége továbbra is mindenki számára lehetséges oltás nélkül is, azaz Romániából Magyarország területére 30 kilométeres távolságig, maximum 24 órára bárki beléphet.

Magyarországról Romániába érkezőknek nincs karantén, nem kell sem PCR-tesztet, sem antigéntesztet csináltatnia, sem beoltottnak lenni.

Magyarország területén

kizárólag az említett védettségi igazolvánnyal (plasztikkártya) lehet számos szolgáltatást igénybe venni, mint például strandfürdő, fizetős szálláshely foglalás, éttermek belső tere, színház, mozi, állatkert, múzeum, sportrendezvény stb. Védettségi igazolványt (kizárólag magyar állampolgársággal is rendelkezők) személyesen a magyarországi kormányablakokban, vagy az elektronikus Ügyfélkapun keresztül tudják igényelni.

Aki rendelkezik elektronikus személyi igazolvánnyal (E-szig) és a hozzá tartozó aktív PIN kóddal, egyénileg is kezdeményezheti az ügyfélkapu létesítését. Aki nem rendelkezik érvényes E-Sziggel, ügyfélkapu hozzáférés igénylésére a konzulátusokon (Csíkszereda, Kolozsvár) is van lehetőség munkaidőben, ingyenesen, előzetes bejelentkezés nélkül is. Ügyfélkapu létesítéséhez szükség van működő e-mail címre, telefonszámra, lakcímkártyára és egy fényképes igazolványra.

Ha ez megvan, a védettségi igazolvány (plasztikkártya) igénylése is díjmentes, a kérelemhez csatolni kell a hivatalos oltási igazolást. Az ügyintézés menete 15 nap.