Ezek a szigorítások várnak az országba beutazókra

Csak 48 óránál nem régebbi negatív RT-PCR-teszt felmutatásával léphetnek be Romániába az Európai Unión kívüli országokból érkező román és uniós állampolgárok, függetlenül attól, hogy be vannak oltva, vagy sem.

Az EU-tagországokból érkezők az átoltottságot, a fertőzésből az elmúlt 180 napban történt kigyógyulást vagy a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt eredményét igazoló zöldigazolvány felmutatásával léphetnek be az országba – jelentette be vasárnap Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. 

A miniszter elmondta, az EU-n kívüli országokból érkező oltatlan személyek 10 napos karanténba kerülnek Romániában, ahogy azok a piros zónás EU-tagállamokból érkező oltatlan személyek is tíznapos karanténba kerülnek, akik nincsenek beoltva és az elmúlt hat hónapban nem estek át a koronavírus-fertőzésen. Ugyanakkor 14 napos karanténba kerülnek azok az oltatlanok is, akik az elmúlt hat hónapban nem estek át a koronavírus-fertőzésen és nem mutatnak fel a határon egy 72 órásnál nem régebbi negatív RT-PCR-tesztet – sorolta Rafila.

Raed Arafat ugyanakkor bejelentette, december 20-tól a Romániába beutazó személyeknek a határátlépés előtt ki kell tölteniük egy nyomonkövetési formanyomtatványt (Passenger Locator Form), amit korábban már nagyon sok ország bevezetett.

Ez segítséget nyújt a hatóságoknak ahhoz, hogy szükség esetén felvehessék a kapcsolatot a határátlépés után a beutazó személyekkel – magyarázta az államtitkár, hozzátéve, a nyomtatvány kitöltésére azért van szükség, mert „tudnunk kell, hogy hol keressük azokat, akik esetleg érintkeztek fertőzöttekkel. Tőlük megtudhatjuk azt is, hogy kik ültek mellettük a buszon vagy repülőn, amikor beutaztak az országba. Tehát ez a nyomtatvány a járványügyi ankét lefolytatásában segít” – részletezte Arafat.

A kormány közleménye szerint a nyomonkövetési formanyomtatvány bevezetésére azért lesz szükség, mert a decemberi ünnepek idején várhatóan sok román állampolgár tér vissza az országba, és időközben terjedni kezdett a világon koronavírus omikron variánsa.

Agerpres