Ez volt Székelyudvarhely leggazdagabb eseménye!

Bemutatták csütörtök délután a helyi vállalkozóknak, gazdasági és közéleti szereplőknek Székelyudvarhely 2021-2030-ra tervezett gazdasági stratégiáját, mely 160-170 oldalon tárgyalja részletesen, hogy milyen célokat kellene követnie a városnak annak érdekében, hogy a következő 9-10 évben Székelyudvarhely jó irányba tartson. A sebesség csak akkor jó, ha a megfelelő irányba tartunk – idézte Joel Barker jövőkutatót bevezetőjében Szakács Paál István, a stratégiát a város kérésére megrendelő Harghita Business Center igazgatója.

fotó: DÁVID ANNA JÚLIA

Összefoglalásképp pedig „kell egy jó csapat, némi pénz és meg kell csinálni” – fejtette ki Dr. Nagy Benedek a csíkszeredai Sapientia EMTE adjunktusa, közgazdász és fejlesztési szakértő, a stratégia egyik kidolgozója annak a titkát, hogy munkájuk ne süllyedjen el a városháza valamelyik fiókjában.

A bemutató után pedig megtartották azt, amit mindenki a legjobban várt, az I. Udvarhelyszéki Vállalkozók Gáláját, ahol négy intézmény, illetve szervezet adta át díjait 2020 legsikeresebb vállalkozóinak.

Aki a legtöbbet alkalmazott

Székelyudvarhely polgármesteri hivatala nevében Gálfi Árpád polgármester a legtöbb alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknak adta át a díjat. A városvezetésnek ugyanis fontos szempont az, hogy sok alkalmazott legyen és az általuk befizetett személyi jövedelemadóból közvetve vagy közvetlenül jó sok folyjon be a költségvetésbe – magyarázta Albert Sándor városmenedzser.

Első helyezést a 654 alkalmazottat foglalkoztató Amigo & Intercost Kft. ért el, a díjat átvette a cég egyik alapítója, Bíró József ügyvezető igazgató (fenti képünkön).

Második lett az Ikos Conf Kft., amely a 608 munkatársának adott fizetést abban az évben, a díjat Vackán Róbert vette át.

A harmadik helyre a 490 fővel dolgozó Elan Trio Kft. került, Fazakas Attila kereskedelmi igazgató kapott oklevelet és plakettet róla.

Aki a legnagyobb értékben forgalmazott

Az UKKSZ a legnagyobb árbevétellel rendelkező gazdasági egységek munkáját értékelte. Nagy György a szervezet elnöke elégedetten nyugtázta az időzítést: a stratégia bemutatása után egy nappal lesz az Udvarhelyszéki Kis- és Közepes Vállalkozások 30. születésnapi ünnepsége.

A legtöbb forgalmat 2020-ban az Amigo&Intercost valósította meg 388.825.834 lej értékben, a Melinda cégcsoport elsőt nem, de helyette két dobogós helyet is szerzett: az ezüstérmes Melinda Impex Steel 233.756.600, a bronz fokozatot nyerő Melinda Impex Instal Kft. pedig 228.296.858 lej árbevétellel rendelkezett. A Steel nevében Buzogány Attila kereskedelmi igazgató, az Instaléban pedig Pál Róbert vezérigazgató  vette át az elismerést.

Aki a legtöbbet nyert

Az RMKT helyi szervezete a leghatékonyabb, azaz a legkevesebb befektetéssel a legtöbb nyereséget elérő cégeket jutalmazta. A díjakat Geréb László adta át ezúttal fordított sorrendben: az első helyezett a Melinda Impex Instal kft. lett – 12.597.788 lej nyereséggel, a második helyre pedig a Melinda Impex Steel kft. került a 11.096.317 lejjel. Harmadikként az Alt Technologies végzett, 9.045.250 lejes profittal. A farkaslaki légzsákgyár díjáért Hajdó Csaba vezérigazgató sétált ki.

A legsikeresebbek

A Harghita Business Center a legsikeresebb fiatalt, a legsikeresebb generációváltókat és a legsikeresebb közösségi szerepvállalókat értékelte, akikről Facebook-os szavazataikkal döntöttek a HBC követői. Bár a Vekker kávéközösség Vinczellér Árpádja és az ÁgnesCake Mihály Ágnese is kapott jelöléseket, a legsikeresebb fiatal vállalkozók a beérkezett szavazatok alapján a Páva cégcsoportot vezető pár, Trucza Adorján és György Réka lettek, akik félelmetes sebességgel növelték nagyra a vállalkozásukat és már Gasztro Akadémiát is működtetnek, hangzott el, bár az oklevélre láthatóan csak a férfi neve fért rá.

A legsikeresebb generációváltásért járó kitüntetést a többek közt a Küküllő szállodát is működtető Arkum Invest cégcsoport tulajdonosai, László János, valamint lánya Bíró-László Tímea és veje, Bíró-László Zoltán vették át. Rajtuk kívül még a BoroInfo Kft. és a Varga Mézes kaptak jelölést, de az Arkumra többen szavaztak.

A legsikeresebb közösségi szerepvállaló cég pedig a Color Metal Kft. lett, amely 2020-ban több mint 500 ezer lejt fordított közösségi célokra: a helyi sport- és civil egyesületek, a helyi kultúra támogatására. A nevükben Godra Zsolt vezérigazgató vette át az elismerést Szakács-Paál Istvántól, a gála ötletgazdájától.

A következő gáláig nem kell egy évet várni, szeptemberben a 2021-es év eredményei alapján tartják a másodikat, ígérték. Az elsőt is azért tartották ezúttal a 2020-as év eredményeit figyelembe véve, – mondta Geréb László –, mert a cégek az éves mérleget, ami alapján a rangsort összeállítják, a törvény szerint nyár elején, a szokás szerint pedig nyár közepén-végén adják le.