Ez tilos az érettségin!

Több mint 133 ezer végzős középiskolást várnak az országos érettségi vizsgára, amely hétfőn, június 28-án kezdődik a román nyelv és irodalom írásbelivel. Június 29-én a profilnak megfelelő, június 30-án, szerdán pedig a választható szakból vizsgáznak a diákok. Az utolsó írásbeli teszt, az anyanyelv és irodalom július 1-jén, csütörtökön lesz. A vizsgázókból 19.526 diák az előző években is próbálkozott.

Az eredményeket a vizsgaközpontokban és a bacalaureat.edu.ro weboldalon teszik közé július 5-én 12 óráig. Ugyanazon a napon lehet fellebbezni 12 és 18 óra között, és június 30-án 8 és 12 óra között. A fellebbezéseket elektronikus úton el lehet küldeni, viszont akik ezt az opciót választják, egy nyilatkozatot is el kell küldjenek – kitöltve, aláírva –, amelyben kijelentik, hogy tudomásul vették, hogy a fellebbezés módosíthatja az osztályzatot, írják. A dokumentumokat a kiskorú szülei vagy törvényes gyámjuk is alá kell, hogy írja. Az óvások feldolgozása után a végeredményeket július 9-én függesztik ki a személyes adatok védelme miatt névtelenül.

A következőket kell biztosítani

a tantermekben: szükség esetén orvosi segítség, fertőtlenítőszerek, maszkok a bejáratnál. A maszkot a vizsgaközpontban folyamatosan viselni kell, a használtakat csak az erre kijelölt helyekre lehet eldobni.

A bejáratokat, kijáratokat, valamint a folyosók haladási irányát jelezni és fertőtleníteni kell; azokban a tantermekben, ahol a tesztek zajlanak, a jelöltek között legalább 1 méter távolság kell, hogy legyen. Abban az esetben, ha ez nem kivitelezhető, a lehető legnagyobb távolságot kell biztosítani. Az Oktatási Minisztérium azt is kiemeli, hogy a személyes tárgyak cseréje tilos.

A vizsgákon

a tanulók 8 óra 30 perckor mehetnek be a terembe, 9 órakor kezdődik a vizsga. A teszt ideje három óra, attól a pillanattól kezdve, amikor a feladatlapok kiosztása befejeződött. Azok a diákok, akik számára az érettségi vizsga megszervezésével foglalkozó megyei bizottság jóváhagyta a kérelmét, részesülnek a munkaidejük meghosszabbításában, legfeljebb két órával.

A minisztérium azt kiemeli, hogy a teszteket az osztályokban felszerelt kamerákon keresztül követik, és azt is, hogy a vizsgaterembe tilos bármilyen típusú segédanyagot bevinni, még a hátizsák is kint marad, a tanulók kötelesek az iskola, vagy a vizsgaközpont igazgatósága által e célból kialakított személyes tárolóban hagyni a tárgyaikat. A diákoknak személyi igazolvánnyal és írószerrel kell megjelenniük. Ahogy ez lenni szokott, írni csakis kék színű írószerrel lehet, az ábrák és rajzok elkészítéséhez fekete ceruzát is használhatnak.

Az érettségizőknek tilos

kommunikálniuk egymással, és másokkal. Tilos munkalapokat, vázlatokat, jegyzeteket vagy más anyagokat továbbadni, kicserélni. Akit tetten érnek, eltávolítják a vizsgáról, függetlenül attól, hogy ezeket használta-e. Ezek a jelöltek már nem vehetnek részt a következő vizsgákon.

Az oktatási minisztérium egy zöldszámot is indít a rendellenességek jelentése céljából, amely június 28. és július 1. között, 8-tól 14 óráig áll rendelkezésre.

Â