Ez olyan, mint a karácsony, ezt várják minden évben

Már nem sokáig lapulhatnak dobozaikban, a színház raktárának legnyugodtabb zugában a kis kesztyűbábok és az óriásbábok, közeleg ugyanis az évnek az a napja, amikor minden szem rájuk szegeződik, és amelyet gyerekek és felnőttek egyaránt várnak minden évben: a bábszínházi világnap. Az alkalomra idén is kétnapos programsorozattal készül az Udvarhely Bábműhely március 19-én és 20-án. A programokkal kapcsolatban Lukács Emőkével, az Udvarhely Bábműhely vezetőjével beszélgettünk.

Fotó: Lukács Emőke

– Kérdeztem a barátaimat, akiknek kisgyerekük van, hogy most már harmadik éve készítjük a bábkiállítást, szerintetek nem unják a gyerekek? És mondták, hogy jaj, neem! Hát az olyan, mint a karácsony, azt várják minden évben! Ez olyan evidens, hogy van, hogy nem tudom, hogy magyaráznám el a fiamnak, hogy nem lesz bábkiállítás – meséli a Bábműhely vezetője. 

Tavaly hétszázan jöttek el a bábszínházi világnap alkalmából szervezett programokra, ahol gyerekek és szüleik önfeledten játszottak, belebújtak egy-egy kesztyűbábba, és életre keltették őket. A tavalyihoz hasonló programsorozattal készültek, még több játékkal, ezzel is kapcsolódva a játék évéhez.

Látnak-e arra esélyt, hogy legyen egy bábstúdiónk?

A kétnapos programsorozat utolsó, de az Udvarhely Bábműhely jövője szempontjából talán egyik legfontosabb pontja lesz a hétfő délután 17 órától, a művelődési ház koncerttermében kezdődő kerekasztal-beszélgetés, amelyen az Udvarhely Bábműhely jövőjéről beszélgetnének.

Ezzel a közös beszélgetéssel azt szeretnék, hogy egy történelmi áttekintést mutassanak fel a bábműhelyről:

– Szeretném, ha átlátnák azok, akik vezetői pozícióban vannak, hogy éppen milyen gondokkal küzdünk. Kilenc éve működik az Udvarhely Bábműhely, és ez, hogy kilenc év alatt még nem halt meg, azt jelzi, hogy ennek van értelme, és van igény rá. De látja-e a városvezetés is az igényt rá?  – teszi fel a kérdést a bábműhely vezetője. 

Gyakran „belefutnak” abba a zsákutcába – mondja –, hogy vannak bábjaik, de keresniük kell bábszínészeket más társulatokból, ami hosszas egyeztetés árán sikerül, de fény- és hangtechnikust már nem találnak, nélküle sem tudják játszani a bábelőadásokat. Megkerülhetetlen a személyzeti bővítés: „kigondolhatunk mindenféle megoldásokat arra, hogy hogyan tudunk ebből a kevésből működni, de a színház személyzetének bővítése létszükséglet.” – Legyen végre egy ilyen kerekasztal-beszélgetés, ahol a városvezetés részéről is ott vannak, tudunk beszélni infrastrukturális fejlesztésekről, hogy látnak-e arra esélyt, hogy legyen egy bábstúdiónk – mondja a Bábműhely vezetője.

A 17 órától kezdődő eseményre a városvezetést hívták el, valamint pedagógusokat és pszichológust, akikkel a bábjáték pedagógiájáról és pszichológiájáról beszélgetnének.

Az eseménysorozat többi programpontja azonban a jelené és az önfeledt szórakozásé. 

Beköltöznek a bábok a koncertterembe

A rendezvény első napján, vasárnap, március 19-én az elmúlt kilenc év alatt előadott összes bábelőadás figuráit kiállítják a szervezők a művelődési ház koncerttermében.

A kiállított bábokat reggel 10 órától egészen 19 óráig lehet majd megnézni, de lesz mese- és zenesarok, árnykuckó, és még a bábkészítés fortélyaival is megismerkedhetnek kicsik és nagyok.

Részlet az Aranyszívű Juliska bábelőadásból.

Nem csak a koncertteremben várják programokkal a gyerekeket és felnőtteket, a nagyterem színpadán délelőtt 11 órától a 4-8 éves korosztálynak a Sramó Gábor rendezte Aranyszívű Juliska című bábelőadást játsszák a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábtagozatának mesterszakos hallgatói, Nagy Tímea, Stekbauer-Hanzi Réka, Tőrös Szilvia és Vén Evelin. A belépő gyerekeknek ingyenes, felnőtteknek 10 lejbe kerül.

Mesélni fognak a hangszerek, a zene

Délben 12 órától aztán mesélni fognak a hangszerek, a zene, Pál Attila, a Tomcsa Sándor Színház színészének vezetésével interaktív koncertre és hangszerbemutatóra várják az 5 éven felüli gyerekeket a művészeti egyetem mesterszakos hallgatói.

Olyan zeneszámok szólalnak majd meg, amelyeket a Bábműhely korábbi előadásaira komponált Pál Attila. A szemfülesek az Aranyszívű Juliska bábelőadás, a Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai, Az öreg király hagyatéka című bábelőadások zenéit is felismerhetik, tudtuk meg a Bábműhely vezetőjétől.

– A hangszereket majd ki is próbálhatják a gyerekek, miközben Pál Attila mesél is róluk: hogyan épülnek fel, milyen részeik vannak, és együtt is zenélnek majd a gyerekekkel. Lesz itt koboz, hegedű, cselló, gitár, ukulele, hangulatdobocska – magyarázta.

Az interaktív koncertre a belépés ingyenes, de előzetes iratkozás szükséges a művelődési ház jegypénztáránál.

Délután 16 órától drámapedagógiai foglalkozásra várják a 14 évnél idősebb korosztályt a próbaterembe, ahol a fiatalok a Márton Gábor Csaba írta, A lépcső című drámát járják körül egy kétórás drámafoglalkozással a vezetőkkel, Kelemen Kingával és Szucher Ágnessel. A lépcső az önállóság és az új iránti vágy kérdéskörét feszegeti, egy hajón élő fiú történetén keresztül gondolkodnak és játszanak aktuális, a korosztályt érintő dolgokról – magyarázta a Bábműhely vezetője. A drámapedagógiai foglalkozásra ingyenes a belépés.

A szervezők a március 21-ei Down-szindróma-világnapra is gondoltak: vasárnap délután 17 órától az Aranyszívű Juliskát játsszák el ingyenesen a Pro Down és az Orbán Alapítvány fogyatékkal élő gyerekeinek, felnőttjeinek és családjaiknak. 

Az első nap koncerttel zárul, este 18 óra 30 perctől a kolozsvári Karaván együttes koncertjére várják a gyerekeket és felnőtteket a művelődési ház koncerttermébe. A koncertre a belépő a gyerekeknek ingyenes, felnőtteknek tíz lejbe kerül.

Kedvcsinálóként alább egy dalt is beszúrtunk a Karaván együttes albumából:

A Karaván együttes tagjai énekkel, melodikával, glockenspiel-lel Békési Zsuzsa, énekkel és gitárral Békési Attila, Imecs Tamás, aki ukulelén is játszik, basszusgitáron Simon László, ritmushangszereken Szénási Zoltán.

Hétfőn sem pihennek a bábok

Az esemény második napján, hétfőn, március 20-án is várják a gyerekeket reggel 10 órától délután 17 óráig a bábok, hogy megsimogassák őket és játszanak velük, és akárcsak az előző nap, hétfőn is lesz mesesarok, zenesarok, bábkészítés és árnykuckó a művelődési ház koncerttermében. 

Reggel 10 órától a Bartal Kiss Rita rendezte, főként a 12 éven felüli korosztálynak ajánlott Petőfi-Szelfit láthatják az érdeklődők, amely az Udvarhely Bábműhely és a Temesvári Magyar Színház koprodukciója. A belépő a diákoknak tíz lejbe kerül.

Délelőtt 11 órától egy újabb drámapedagógiai foglalkozással készülnek a szervezők, ám ezúttal a 8-10 éves korosztálynak, osztályközösségeknek. A Szakáll Judit írta A rút kiskacsa című tanítási drámán játszani és rajzolni fognak a gyerekekkel, szerepekbe bújva, és a kiközösítés miértjeiről gondolkodnak közösen Kelemen Kinga és Szucher Ágnes vezetésével. A foglalkozásra a belépés ingyenes, de legtöbb 20 személyt tudnak fogadni.