Ez nem hobbi, mi versenyekre megyünk

Fotó: GÁL ELŐD

Kissrác koromban édesanyám szerettette meg velem a műkorcsolyát, éppen azokban az időkben, amikor a sportág olyan nagyjai voltak a jégen, mint az orosz Jevgenyij Pljuscsenko, az amerikai Michelle Kwan, vagy éppen a francia Anissina és Peizerat jégtánc páros, akik arról voltak ismertek, hogy a pár hölgy tagja emelgette a férfit. Élő legendák. Ekkor nem gondoltam volna, hogy valaha is

műkorcsolyát fogok látni az udvarhelyi jégpályán.

Kedd délután van, 19 óra, amikor megérkezek a jégpályához, és találkozom Kedves Éva edzővel. Több mint 15 gyerek és szüleik várják őt és az első foglalkozást, amit a Városi Sportklub november elejére hirdetett meg.

Az első edzés lényegében egy alapozás. Nincsenek egy szinten a gyerekek, ma tartásokat, csúszásokat tanulnak, hogy az, aki nem tud, megtanulhassa, s aki már igen, azokat kijavíthassa Éva – utóbbi lehet, hogy több munka lesz, mondja. 

Udvarhelyen eddig nem volt műkorcsolya-oktatás, mondja, de azért néhány szülőtől megtudom, voltak próbálkozások. A csíkszeredai születésű Ágoston Györgya Székely Társasjátékok ötletgazdája, aki nem mellesleg korcsolyaoktató és amatőr jégkorongozó is egyben – kezdeményezésére mintegy hat kislánynak tavaly Ureche Andrea tartott foglalkozásokat. Lányukkal, Lénával – aki jégkorongozik is – és barátnőivel ő szerettette meg a sportágat olyannyira, hogy nem is volt kérdés, az első hivatalos edzésre is elhozzák őt.

Hiába van nagyon hideg a jégpályán, a szülők többsége végignézi gyermeke edzését az első alkalommal, sőt, van, aki a kisebb gyermekét is elhozza, hátha megjön a kedve a sportághoz. A jelentkezés alsó korhatára 3 év, és saját korcsolyával kell rendelkeznie a gyereknek, a réteges öltözet, illetve a kesztyű használata ajánlatos – tudom meg.

Még nem teljes a csapat, folyamatosan várja az érdeklődőket Kedves Éva. Az első edzésre 24 gyerek jelentkezett, aki később érkezik, az edző felméri a szintjét, és aszerint csoportosítja. Aki később jön, az megy a rekreációba, a többiek a bajnokságokra. Egyelőre egy csoport van, a létszámtól függően az sem elképzelhetetlen, hogy külön csoportokban legyenek megtartva az edzések, de amíg elférnek, „a jégen osztják fel őket”.

Bajnokság?

– teszem fel meghökkenve a kérdést. „Ez nem hobbi műkorcsolyázás, mi versenyre megyünk” – tisztázza Kedves Éva, aki minden korosztálynak ajánlja a sportágat, de minél korábban kezdi valaki, annál nagyobb eséllyel fut be profi karriert. „Vállalok nagyobbakat is, ma hívtak, hogy egy tizenhét éves kislány is jönne, aki nem jött végül el, de lényegében jöhet” – magyarázza. Egy műkorcsolya csapat úgy áll itt össze, hogy a háromévestől a húsz évesig mindenki egyszerre van a jégen, és külön foglalkozik velük az edzőnő.

– Két éve van az országban rekreáció, és ott részt vehetnek azok is, akik később fognak neki. Sokan ezt a sportágat már háromévesen elkezdik, így aki tizenhét évesen jön, az már nem tudja velük felvenni a versenyt, pláne, hogy egy olyan sportágról van szó, amelyben már húsz éves kor után „öregednek ki a sportolók”. Ők már valószínűleg hobbiszinten maradnak – mondja. „Most hogyha elkezdi valaki, rendszeresen jár, és ha van némi tehetsége is, akkor februárban, márciusban már tudom vinni őt versenyre”, már a hároméves gyerekeket is versenyeztetik, teszi hozzá.

Rittbergereket (hurokugrás: a sportág egyik ugrásformája – szerk. megj.) fognak tanulni? – kérdezem. „Hogyne! Tripla axeleket is, igaz, hogy ez még egy jó pár év – avat be, majd elárulja, hogy bizony nem kell messze menni, Csíkszeredában be is vált a modell. Ott többen is űzik a sportágat, olyanok is, akik karriert építenének erre: „nemzetközi szinten elég gyengék vagyunk”, de vannak jó eredmények, országos bajnokok is vannak az edző szülővárosában. Beszélgetésünk során kiderül,

ő maga is országos bajnok.

Jégtánc nincs az országban és jelenleg páros műkorcsolya sincs, de ő abban is kipróbálta magát, páros versenyben is vannak országos bajnoki címei, azt és az egyénit összevetve összesen nyolc darab. Szeretne párokat is edzeni, Csíkszeredában most már kerül egy-egy, de Udvarhelyen kevés érdeklődő fiú van, „egyelőre egy”, mondja nevetve Kedves Éva.

„Édesapám, amikor kétéves voltam, felhúzta a lábamra a korcsolyát, és azóta korcsolyázom. Így kerültem kapcsolatba a sportággal. Oktatással öt éve foglalkozom, és tizenhét éve bíráskodom országos versenyeken, szerintem ilyen nincs is az országban” – mesél még mielőtt elindulna haza, Csíkszeredába.

De jön még Kedves Éva, hiszen minden kedden 19, illetve pénteken 17 órától edzéseket tartanak. Az első, rendhagyó alkalomtól eltérően a szülők csak bekísérhetik a gyereket a jégpályára, az edzések alatt nem lehetnek ott – tisztázza a VSK. Az edzések egy hónapra 100 lejbe kerülnek, amit Kedves Évának fizetnek az ifjú műkorcsolyázók, ez a csíkszeredai edző díját fedezi – árulta el Mester Zoltán, a Sportklub igazgatója. Jelentkezni közvetlenül az edzőnél lehet, a 0749-338790-es telefonszámon.