A Csík zenekarral ünnepli március 15-ét Székelyudvarhely

A kép archív felvétel
Készítette: Dávid Anna Júlia

Idén az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc 176. évfordulóját ünepeljük, az alkalomra a városháza és a kulturális intézményeink ünnepségsorozattal készülnek.

Március 13-án, szerdán

már elkezdőik az ünnepi hangulat a Művelődési Házban, 9 órától Szép a huszár elnevezésű kézműves huszárcsákó-készítés lesz, 12 órától pedig Most szép lenni katonának! címmel tartanak 1848-as katonadal-oktatást gyerekeknek a Székely Dalegylettel közösen szintén a Művelődési Házban.
Huszárcsákót csütörtökön és pénteken is lehet majd készíteni szintén 9 órától.

15-én, pénteken

a Márton Áron téren lesz az ünnepi megemlékezés 12 órától. Felvonul a Hagyományőrző Székely Huszárezred, énekelni fog a Székely Dalegylet Férfikara, akiket Bartalis Izabella vezényel majd, lesz ima és áldás a történelmi egyházak részéről, Endes Ábrahám Ákos VII. osztályos tanuló Lackfi János Mit kíván a magyar nemzet? című versét adja elő. Ünnepi beszédet mond Gálfi Árpád polgármester, fellép a Székely Dalegylet Férfikara és a Benedek Elek Pedagógiai Líceum kórusa, Bartalis Izabella és Székely Gyula vezénylésével, ünnepi köszöntőt mond Babják Zoltán, kárpátaljai testvérvárosunk, Beregszász polgármestere. Majd küküllőmenti táncok következnek a Boróka Néptáncegyüttes előadásában, aztán Percze László konzul tolmácsolja Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének üzenetét. Utána a Csík Zenekar ünnepi műsora következik.

A hagyományos koszorúzás a Vasszékely-szobornál sem marad el, itt közreműködik az Oroszhegyi Fúvószenekar György Sándor vezényletével, a Boróka Néptáncegyüttes, valamint a 8-as számú Z. Sebess József cserkészcsapat. Az ünnepély a Szózattal és Székely himnusszal ér véget a Székely Dalegylet Férfikara és az Oroszhegyi Fúvószenekar közreműködésével.

Közben 10 és 16 óra között a városi könyvtárba Forradalmi nyomda elnevezésű tevékenységre várnak. Itt el lehet majd foglalni az alkalmi Landerer és Hackenast nyomdát, és lehet nyomtatni 12 pontot saját kezűleg, közben pedig meghallgathatod Landerer Lajos nyomdász történetét élőszóban, magától a főnyomdásztól, írják a könyvtár oldalán, hozzáteszik, a nyomtatáshoz a papírt és a festéket is állják.

Ha itt végeztél, szinte már mehetsz is vissza a Márton Áron térre, ahol 17 órától fog koncertezni a Csík Zenekar.

Este, 19 órától a Most vagy soha! című filmet vetítik a Vándormozival közösen a Művelődési Házban.

De itt még nem ér véget az ünneplés,

március 16-án, 11 órától Benczúr Gyula munkáiból nyílik festészeti kiállítás a Haáz Rezső Múzeumban.

17-én 18 órától pedig a Székelyföldi Filharmónia vár ünnepi hangversenyére a Művelődési Házba. Itt a kolozsvári Magyar Opera énekművészei, Veress Orsolya, Sándor Csaba lépnek fel. Műsoron lesz Erkel Ferenc Hunyadi László operájának nyitánya és Kodály Zoltán Háry János című daljátéka. A narrátor Barabás Árpád, a Tomcsa Sándor Színház színművésze lesz, vezényel Jankó Zsolt karmester.