Ez az ifjú asztaliteniszezőink hétvégéje volt

Fotók: az Európai Asztalitenisz Szövetség, és a Román Asztalitenisz Szövetség

Zágrábban, a horvát fővárosban zajlott a 13 év alatti asztaliteniszezők első hivatalos Európa-bajnoksága, amelyre a román válogatott udvarhelyiekkel – György István edzővel és Toró Dávid játékossal – a fedélzeten utazott el.

Az Európa-bajnoki küzdelmek a vegyes csapatversennyel kezdődtek. Mint korábban beszámoltunk róla, a csapat első nap hibátlanul vette az akadályokat, azonban a következő fordulóban hiába hajtott végre bravúrt és verte meg a későbbi csoportelső cseheket, a németektől elszenvedett 4-1-es vereség nem fért bele, így nem jutott a legjobb nyolc közé a csapat.

A csapatverseny után következtek az egyéni számok. Toró Dávid a csoportjában két győzelemmel és egy vereséggel a második helyen végzett, így bejutott a 64-es főtáblára, azonban a belga Matt Closset itt jobbnak bizonyult, így a 32 közé már nem jutott be az udvarhelyi asztaliteniszező. Dávid vegyespárosban volt még érdekelt, de Diana Suvei-jel az oldalán az egyenes kieséses szakaszban éppen Magyarországgal nem bírtak a legjobb 32 között, ez jelentette számukra a végállomást.

Így az udvarhelyi asztaliteniszező mérlege: egy 33. hely egyéniben, egy 17. vegyespárosban, és egy 11. a csapatversenyben.

A György István által is felkészített román csapatból többen is közel jártak az érmekhez, az Alexandru Ionel-Patricia Stoica vegyes páros a negyeddöntőben bukott el, és Patricia Stoica ugyanígy a lányok egyéni versenyében, a magyarországi Fazekas Lizett egy nagyon kiélezett meccsen múlta felül és búcsúztatta ezzel az EB-től. Miközben György István és tanítványa Zágrábban vették az akadályokat, Dávid csapattársai, a Székelyudvarhelyi Iskolás Sportklub U10-es fiúcsapata Buzăuban szerepelt az Ezüstütő elnevezésű

országos döntő tornán,

ahová György Szilárd kísérte el őket. Az általa irányított Gelei Nimród, Pozsonyi Tamás és György Hunor összeállítású gárda a csapatversenyben egészen az elődöntőig menetelt, itt azonban vereséget szenvedtek a házigazdáktól 3-1 arányban, így bronzéremmel térnek haza. A Gergely Előd, Kovács Márk és Hermány Magor összeállítású második számú együttes nem jutott a főtáblára.

Az egyéni versenyben ráadásul fényesebb érem is jutott az udvarhelyi sportolóknak, miután Gelei Nimródot csak a döntőben sikerült megállítania ellenfelének, a hazai környezetben játszó Pavel Teodorunak, aki így országos bajnok lett, Nimródnak pedig ezüstérmet akasztottak a nyakába.