Ez az, amiért az ember elkezd hegyikerékpározni

Ilyés Ferenc újra dobogón. Fotó: Városi Sportklub

Szeptember 10-e és 13-a között rendezték meg a Triada MTB Avrig négynapos hegyikerékpár versenyt, amelyen a székelyudvarhelyi Városi Sportklub versenyzői közül László Csongor és Bartha Bálint mérettették meg magukat.

A verseny első napján egy 10 kilométeres időfutamot kellett teljesíteni,  – László Csongor szavaival – egy „gyors, szívtépő szakaszt”, ahol egyperces különbséggel egyenként indultak a versenyzők.

A második napon egy 53 kilométeres távot kellett leküzdeniük, több mint 1500 méteres szintkülönbséget, 1180 méteres magasságig másztak fel a kerékpárosok. – Ez az amiért az ember elkezd hegyikerékpározni: gyönyörű, véget nem érő erdei ösvények, gyökerekkel, sziklákkal tarkított ereszkedők vártak a versenyzőkre – vallja Bartha Bálint, akinek 17 kilométerrel a vége előtt begörcsölt a lába, de így is korcsoportja ötödik helyét szerezte meg. László Csongor egy vízmosásba csúszott bele, ennek ellenére a kategóriája harmadik helyén érkezett be ezen a szakaszon.

A harmadik nap egy kétkilométeres pályán kellett 11 kört letekerni, a pálya természetes adottságain kívül épített akadályok, ugratók nehezítették a versenyzők dolgát. László Csongor ezen a szakaszon hatodik, Bartha Bálint hetedik lett.

A negyedik napon olyan kerékpárosok is versenyezhettek, akik nem voltak benevezve a négynapos összetett versenyre, ráadásul ők két távon is nevezhettek. Az összetettben érdekelt László Csongor és Bartha Bálint, a hosszabb: 68 kilométeres, 1400 méteres szintkülönbséggel bíró szakaszt tekerték le.

Csongor végül kategóriája (30-39 évesek) harmadik helyezését tudhatta magáénak a 4 napos versenyen, Bálint kerékpárjával kisebb technikai gond adódott az utolsó szakaszon, de sikerült ugyanabban a korosztályban a hatodik helyen zárnia a versenyt.

A 68 kilométeres szakaszon az ugyancsak udvarhelyi Ilyés Ferenc is rajthoz állt, és 3 óra 11 perces idővel két defekt ellenére is megszerezte korosztályában (40-49 évesek) a második helyet.

A 43 kilométeres középtávon már nagyobb számban vettek részt a VSK kerékpárosai. Az eredményeket tekintve Gelei István harmadik, Szakács Máté negyedik, Gáspár Lóránd Zsolt tizenkettedik, Szabó Apor tizedik, Fazakas Botond tizenhatodik, Mihály Lóránd tizedik, Bálint Kund tizenegyedik helyén végzett korcsoportjában – számol be közleményében a csapat.