Ez a választás kicsit más lesz

Neked mi a szerencsés számod?
Fotó: Gál Előd.

Szeptember 27-én, vasárnap önkormányzati választások lesznek az országban, így Udvarhelyen és a környékbeli településeken is. A szavazás módja lényegében változatlan: legyen nálad a személyid, menj a szavazókörzetedbe, üsd a pecsétet a szavazólapra, ahova jól esik.

A lényeges különbség abban áll a korábbi választásokhoz képest, hogy maszkot kell tenni, és be kell tartani az egyéb járványügyi szabályokat. A legfontosabb tudnivalókat alább olvashatod.

Ki szavazhat?

Bármely román állampolgár, aki 18. életévét legkésőbb a választás napján betöltötte, szavazhat. Ez alól kivételt képeznek a gyámság alá helyezett, szellemi fogyatékossággal élő polgárok és azok a személyek, akiket végleges bírói határozatban tiltottak el a szavazati joguk gyakorlásától.

Nem román állampolgárságú vagyok, de Romániában van a lakhelyem. Szavazhatok?

Igen, a lakcím alapján szerepelned kell a helyi választási listán. Ha nem, de bizonyítani tudod, hogy az adott településen élsz, pótlistán szavazhatsz.

Mikor lehet szavazni?

A szavazókörzetek vasárnap, szeptember 27-én reggel 7 és este 21 óra között lesznek nyitva. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazókörzetnél tartózkodnak, még leadhatják voksukat.

Udvarhelyen szavazok, pontosan hova kell mennem?

A megszokott szavazókörzetedbe, de vigyázz, mert három szavazóközpont elköltözött. Itt nézheted meg, hogy a lakhelyed közöttük van-e. Ha még sosem voltál, itt nézhetsz utána a lakcímed szerint, vagy a személyi adataid bevezetésével ezen a honlapon tudod kideríteni a pontos címet.

Milyen dokumentum kell nálam legyen?

Szavazni valamilyen személyazonosságot igazoló okmánnyal lehet, ilyennek számít a személyi igazolvány vagy az útlevél.

Lejárt a személyim.

Semmi gond. Rendkívüli nyitvatartással vár a polgármesteri hivatal, de a kormány döntése szerint a 2020. március 1. és a szeptember 27. között lejárt személyazonossági igazolványokat is elfogadják a szavazóközpontokban.

Nem tudok kimozdulni a házból.

Ágyhoz kötöttség vagy karantén/elszigetelés esetében egy kérvényt kell benyújtani a mozgóurna házhoz szállításához. Ezt a lakcím szerinti szavazóközpontokban lehet igényelni a megfelelő (pl. orvosi) igazolással együtt, szombaton 18 és 20 óra között.

Mit írjak a kérésbe?

Az aláírt és keltezett kérelemnek tartalmaznia kell az illető teljes nevét, születési idejét, személyazonosító számát, lakcímét, a személyazonosító igazolványának a számát és sorozatszámát, illetve azt a címet, ahová az urnát kéri.

A szavazóközpontba érek. Mi vár rám ott?

A legfontosabbak a belépés előtti hőmérés és fertőtlenítés, belépés után maszkhordás, távolságtartás. Ötnél többen nem is lehetnek bent egyszerre a szavazóközpontban.

Otthon felejtettem a maszkot.

Csak kérni kell és adnak.

Lázas vagyok, köhögök. Szavazhatok?

Nem tilthatják meg, sőt, elsőbbséged van, akárcsak a fertőzés szempontjából veszélyeztett személyeknek, mint az idősek, krónikus betegek. Érkezéskor ezt jelezni kell. Fertőtlenítés után a legközelebbi fülkéhez kísérnek, szavazás után ezt is fertőtlenítik, téged pedig kikísérnek. Javasolják, hogy keresd fel háziorvosod vagy hívd a 112-őt.

Mire figyeljek oda bent?

Mielőtt átvennéd a szavazólapo(ka)t, alá kell írnod a választási névjegyzéket (vagy a pótlistát), és a személyidet magadnak kell a táblagép tartórészébe helyezned. Mindezt lehetőleg emberi érintkezés nélkül.

Az azonosításhoz rövid időre el kell távolítanod a védőmaszkot, legalább 1,5 méteres távolságra állva a téged fogadó személytől. A pecsétet, a szavazólapot, a névjegyzéket is emberi érintkezés nélkül vedd át és add vissza. Szavazás után te magad ragaszthatod fel a személyidre a Votat feliratú öntapadós matricát.

A járványügyi szabályokat különben az Állandó Választási Hatóság (AEP) magyarul is összefoglalta egy videóban:

Mi van, ha nem találnak a listán?

Pótlistára kerülnek azok a választók, akiket valamilyen okból kihagytak a választási névjegyzékből, de a személyazonossági igazolványukkal be tudják bizonyítani, hogy az adott szavazókörzethez tartoznak.

Nem tudok egyedül szavazni.

Ha a szavazókörzeti iroda elnöke elfogadja az alapos indokot, jogodban áll behívni a fülkébe egy kísérőt, aki azonban nem lehet szavazóbiztos, akkreditált megfigyelő vagy jelölt.

Milyen szavazólapok vannak, hogyan szavazhatok érvényesen?

Összesen négy szavazólapot kapsz: egyet-egyet a polgármester, a helyi tanács, a megyeelnök, a megyei tanács választásához.

Szavazólaponként csak egyetlen politikai pártra, szövetségre, kisebbségi szervezetre vagy független jelöltre szavazhatsz. Miután szavaztál, a szavazólapot össze kell hajtani úgy, hogy az ellenőrző pecsét legyen kívül, majd dobd be a megfelelő urnába.

Kik a jelöltek?

Az udvarhelyi polgármesteri szavazólapon az első négyzetben az RMDSZ-es Derzsi Lászlót találod, őt az MPP jelöltje, Mike Levente követi a második helyen, a harmadik pozíció a POL-os Gálfi Árpádé.

A tanácsosjelöltek pedig RMDSZ, USR-PLUS, POL, MPP, Bunta Levente, Szász Emil sorrendben következnek a helyi tanács szavazólapján.

A megyeelnöki pozícióért az RMDSZ-es Borboly Csaba indul újabb mandátumért, kihívói Mezei János országos MPP-elnök, Virág Zsolt az USR-PLUS jelöltje, a POL-tól pedig Rákossy Botond. A PSD, Pro Romania, PNL, PMP alakulatainak is van egy-egy jelöltje.

A megyei tanácsba listát indítanak az Erdélyi Magyar Szövetség (EMNP-MPP), az RMDSZ, a POL, az USR-PLUS, a PSD, a Pro Romania, a PNL, a PMP. Itt megnézheted a teljes listákat.

Ki fog nyerni?

Aki a legtöbb szavazatot szerzi, abból lesz polgármester, megyeelnök. A tanácsban a leadott szavazatokkal arányosan osztják el a mandátumokat, Udvarhelyen ebből 19 van összesen, a megyei tanácsban 30.

Az információk az Állandó Választási Hatóságtól (AEP), az Agerpres hírügynökségtől és Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalától származnak.