Expedíció indul!

Megnéznéd, milyen a teljes napfogyatkozás Chiléből? Bekukkantanál Kínába, Patagóniába, vagy egy menekülttáborba?
Fotó: az esemény Facebook-oldala

Országjárók-világjárók sorozatra emlékszel? Ha nem, sebaj, megismerheted ezután, ha igen, joggal, hiszen 91 kiadást élt meg a Vulticulus Földrajzi Társaság által rendezett sorozat, amely során az előadók vetítéssel egybekötött előadásokat tartottak. „Főleg valamilyen nehezebben elérhető országot mutatnak be, de nem csak, nem kell leszűkíteni, ha Romániában is van olyan hely, látványosság, amiről érdemes beszélni egy bemutatón keresztül, akkor azt meg kell tenni” – vallja Nagy Endre, a magyar földrajzi társaság titkára, az újonnan újrainduló sorozat egyik szervezője.

A szervezésbe a Vulticulus vezetője, Kilyén Barna és Nagy Endre mellé a Hébe Alapítvány társult, amelynek ügyvezető igazgatója, Laczkó György egy előadást is tart. De ne rohanjunk ennyire előre.

Az előadássorozat Dr. Munzlinger Attila A messzi Dél csillagai című előadásával kezdődik február 27-én, csütörtökön 19 órától a Tamási Áron Gimnázium Nyírő István dísztermében.

„2019. június 25. és július 23. között részt vettem egy dél-amerikai csillagász expedíción, melynek fő célja a július 2-án Chiléből látható teljes napfogyatkozás megfigyelése volt. Az expedíció során négy országot érintettünk: Argentína, Chile, Bolívia és Peru. Az előadás során bemutatom a Chilében és Bolíviában készített fotók egy részét, és beszámolok ottani élményeimről: a teljes napfogyatkozásról, az Atacama-sivatag szépségeiről, a Húsvét-szigetre tett kitérőnkről, a déli félteke csillagos égboltjáról, valamint a bolíviai sósivatagban, a Salar de Uyuni-ban tett látogatásunkról” – írja a családorvos, amatőr csillagász és asztrófotós előadó az esemény leírásában.

Az előadásokat két hetente fogják megrendezni csütörtökönként este hét órától: egy tavaszi és egy őszi blokkban, a következő előadások során Kínába és Patagóniába látogathatunk Péter István és Laczkó György révén, majd Thuróczy Ildikó Orvosok határok nélkül civil szervezet önkéntes orvosa az általa megjárt menekülttáborokról fog előadni.

A tavaszi előadások május 21-ig fognak tartani.