Évek óta nem volt ilyen előadás

Terméketlen szépség című mozgásszínházi előadását április 1-én, hétfőn 19 órától mutatja be a Tomcsa Sándor Színház . Az előadás rendező-koreográfusa Andrea Gavriliu.

A bemutatóval kapcsolatos szerdai sajtótájékoztatón Nagy Pál, a színház menedzsere örült, hogy Zakariás Zalán, a színház művészeti vezetője meghívta Andrea Gavriliut Udvarhelyre. A közönség a tavaly őszi Kortárs dráMA fesztiválról ismerheti a rendező-koreográfust, és az akkori előadás – mondja Nagy – elegendő garancia kell legyen arra, hogy erre az előadásra is megéri majd jegyet váltani.

Zakariás Zalán Gavriliut gyerekkora óta ismeri, s bár eddig még nem dolgoztak együtt, Zakariás bizalmát az is megerősíti a rendező-koreográfusban, hogy a kolozsvári színésziskola egyik legnagyobb mesterének osztályában végzett: „Bács Miklós osztályában végzett, akinek a keze alól sok tehetséges ember kikerült”. S bár színészként helyezkedett el először a pályán, Gavriliut mindig is vonzotta a koreografálás, mert

„a saját testével az ember meg tud fogalmazni fontos dolgokat szavak nélkül”.

Az a fajta színház, amit csinál „túlmegy a mozgásszínház fogalmán – ő nem puszta koreográfus, hanem koreográfus-rendező”. A művészeti vezető szerint pedig a Tomcsa Sándor Színház csapata éppen megfelelő az ilyen típusú közös munkára, mert a társulat nyitott és érzékeny az új formákra, a kísérletezésre. Nagy (Esti) Norbert színész szerint azért fontos ez az előadás a csapatnak, mert „kimozdította a komfortzónából, és nagyon gyorsan kellett megtanulni és elsajátítani egy új nyelvet”.

„Ez a típusú színház nem mindennapi teatralitással közelít a színház fele és mi új irányzatok keresői vagyunk” – mondta Zakariás, és hozzátette, hogy a színház által a nézők is megtudhatják, milyen újabb és újabb lehetőségek vannak arra, hogy üzeneteket közvetítsünk.

„Fanatikus személyiség, fontos neki, hogy a saját hite és értékrendje szerint jöjjön létre az előadás. Karizmatikus előadása lesz a színháznak.”

Andrea Gavriliu szerint az, amit ő csinál, Romániában még nem egy annyira közismert műfaja a színháznak és „nálunk még a fogalmak sem tiszták”, hogy mi a különbség a kortárs tánc, a táncszínház, vagy a fizikai színház között. Ő ezt az előadását úgy csinálta meg, hogy az udvarhelyi nézők érezzék a különbséget, ugyanis – mondja – a fizikai színház nem egy felismerhető, beazonosítható táncot jelent, és minden táncstílus megjelenhet benne. És mielőtt azt hinnék, hogy nem lesz benne szöveg: lesz. A rendező-koreográfus kiemelte, hogy „a fizikai színház fontos része a szöveg használata, a szöveg feladata elmondani, amit nem lehet tesstel elmondani”.

Az előadás sok mindenről szól, és az irónia is fontos részét képezi, az a szórakoztatás-faktor.

„Ez egy olyan előadás, ami örömet kell okozzon, és bár odateszi az embert, hogy gondolkodjon, elsősorban szórakoztat.”

Az előadás zenéjét Mihai Dobre, a Șuie Paparude zenekar egyik tagja komponálta.

Jegyek már válthatóak a színház jegypénztárában hétköznapokon 11–14 és 15–17 óra között, valamint előadások előtt egy órával.