Évadot nyit a filharmónia

Megnyitja 15. évadát a Székelyföldi Filharmónia, a nyitóhangverseny szeptember 25-én, vasárnap 18 órától lesz a Stúdió Moziban.

Műsoron lesznek M. Muszorgszkij Éj a kopár hegyen és Egy kiállítás képei című művei. Vezényel Vass András, áll a filharmónia közleményében. 

Ha bérletet vennél, 

akkor három opció közül választhatsz. 

Mindegyik bérlet érvényes a havonta egyszer megrendezett hangversenyek mindegyikére, és tíz, a bérlet tulajdonosa által tetszés szerint választható kamarazenei estre/egyéni előadóestre. 

A Ruha István bérlet 200 lejbe kerül, és a felnőtt nézők vásárolhatják meg. 

A Lakatos Imre bérlet 150 lejbe kerül, ezt a nyugdíjas, szakmai és vidéki nézők számára tudják biztosítani, vásárláskor így szükséges az igazoló dokumentumok – szakmai nézőknek zenetanári diploma, nyugdíjasoknak nyugdíjszelvény, vidékieknek személyi igazolvány, ami nem Udvarhelyre szól – felmutatása. 

A Balogh Ferenc bérlet 100 lejbe kerül, és diákok vásárolhatják meg. Megjegyzik, a tíz év alatti gyerekeknek nem kell bérletet váltani.

Vass András 1979-ben született Marosvásárhelyen. Zenei tanulmányait szülővárosában kezdte, 1997-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum zongora szakán, mint az évfolyam legjobb diákja, majd 1999-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmesterképző szakán Lukács Ervin, Ligeti András és Gál Tamás tanítványa volt. 2004-ben kitüntetéssel diplomázott. 2003 júniusában Donáth Ede emlékdíjjal tüntették ki. Még egyetemi hallgatóként több magyarországi és romániai szimfonikus zenekart vezényelt. A 2005/2006-os évadban Fischer Iván asszisztenseként dolgozott a Budapesti Fesztiválzenekarnál, 2009 őszétől a Pannon Filharmonikusok karmestere. Karrierje során vezényelte többek közt a Marosvásárhelyi Filharmonikus Zenekart, a Budapesti Fesztiválzenekart, a MÁV Szimfonikus Zenekart, a  Szebeni Filharmonikus Zenekart, a Liszt Ferenc Kamarazenekart, a Nemzeti Filharmonikusokat. Olyan neves előadóművészekkel működött együtt, mint Kelemen Barnabás, Baráti Kristóf, Miklósa Erika, Fenyő László, Olli Leppäniemi, Sümegi Eszter, Dana Borsan, Olivier Latry, Lakatos György, Frankl Péter, Bogányi Gergely és mások. Exkluzív művésze az egyesült államokbeli California Artists Managementnek, írják róla a filharmónia közleményében. 

Az Éj a kopár hegyen című hangversenyfantáziát Muszorgszkij – az orosz romantikus nemzeti iskola képviselője, az Orosz Ötök tagja –  Gogol Szent Iván-éj című drámája nyomán komponálta 1861-ben. A téma – a megnyílt sírokból előbújó és boszorkányszombatot tartó holtak – igen népszerű volt a romantikus zenében, többk közt Berlioz Fantasztikus Szimfóniájának egyik tétele is ezt a témakört dolgozza fel.

A zenemű programját maga a zeneszerző vetette papírra: „Természetfölötti hangok föld alatti zaja – A sötétség szellemeinek, majd magának a Sátánnak feltűnése – A Sátán dicsőítése és fekete mise – Az orgia tetőpontján megkondul a távolban egy falusi templom harangja, amely elűzi a sötétség szellemeit – Virradat.”

A művet Nyikolaj Rimszkij-Korszakov hangszerelte és véglegesítette.

Egy kiállítás képei című zongoraciklusát – amelyet elhunyt barátja, Viktor Hartmann festőművész emlékkiállítása ihletett – 1874-ben írta Muszorgszkij. A szerző valószínűleg 1868-ban találkozott először a neves képzőművész Viktor Hartmannal. Mindketten az orosz művészet elkötelezett harcosai voltak, s feltételezhetően a közismert zenekritikusnál, Vlagyimir Sztaszovnál ismerték meg egymást, aki mindkettőjük karrierjét figyelemmel kísérte. A zeneszerző később éppen Sztaszovnak dedikálta a zongoraciklust. A mű 1886-ban jelent meg először nyomtatásban, öt évvel Muszorgszkij halála után. Közreadója a neves zeneszerző és hű barát, az Orosz Ötök tagja, Nyikolaj Rimszkij-Korszakov volt. Muszorgszkij tíz képet „zenésített meg” a műben.

A kiemelt kép illusztráció