Évadnyitó koncertje lesz a Székelyföldi Filharmóniának

Évadnyitó szimfonikus hangversenyét tartja a Székelyföldi Filharmónia vasárnap, szeptember 26-án a stúdió moziban, este 18 órától.

Az est szólistája Mácsai Zoltán, Európa egyik élvonalbeli kürtművésze, karmestere Werner Gábor, aki a nemrég bemutatott István a király nagyprodukció karmestere is volt.

Műsoron a F. Mendelssohn-Bartholdy: Hebridák-nyitány; R. Strauss: Esz-dúr kürtverseny, No. 2, TrV 283 és F. Mendelssohn-Bartholdy: IV., A-dúr “Olasz” szimfónia lesznek.

A hangversenyre regisztráció szükséges mind a bérletes, mind a szabadjeggyel érkező közönség számára, az esten kötelező a járványügyi szabályok betartása.

A Székelyföli Filharmónia új évadjára szóló bérletek ezen a héten még megvásárolhatók a Művelődési Ház pénztáránál, áruk a tavalyhoz képest nem emelkedett. További információt ide kattintva lehet találni.

Mácsai Zoltán 1985-ben született Berettyóújfaluban. Budapesten tanult Szilágyi Pálma osztályában, majd később Berlinben, Marie Luise Neunecker irányításával. Számos nemzetközi versenyen nyert, így a Prague Spring, Aeulos Competition Düsszeldorg, Markneukirchen zenei versenyeken. Továbbá olyan nagyhírű nemzetközi fesztiválok rendszeres szólistája, mint a Salzburg Festival, a Mecklenburg-Vorpommern Fesztivál és a Salzburger Mozartwoche.

Szólistaként színpadra lépett a Staatskapelle Dresden, NDR Radiophilharmonie Hannover, Düsseldorfer Symphoniker és a Mozarteumorchester Salzburg zenekarok közreműködésével, Christian Thielemann, Ivor Bolton és Michael Gielen vezényletével. 2008 és 2016 között a Mozarteum Orchestra Salzburg szóló kürtöse volt, 2016 óta pedig ugyanebben a pozícióban játszik a Sächsische Staatskapelle Dresden zenekarban.

Werner Gábor 1969. szeptember 2-án született Budapesten. Zenei tanulmányait ötévesen kezdte gordonkán, majd tovább folytatta zongorán és ütőhangszereken. Gimnáziumi tanulmányai után 1988-tól 1991-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola győri tagozatára járt gordonka szakra, itt szerezte meg első diplomáját. A főiskolai tanulmányok mellett a győri színház zenekarában játszott. 1991-től a MÁV Szimfonikus Zenekar tagja, emellett kamarazenekarokban is fellépett. 1990-től 1993-ig a Camerata Transsylvanica, 1993-tól 1995-ig a Sonora Hungarica, 1996-tól 1999-ig a Hubay Jenő kamarazenekar, ezt követően pedig a Szenthelyi Miklós által vezetett Virtuózok Zenekarának tagja. 1997-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző-szakára, ahol Lukács Ervin és Gál Tamás növendéke lett. Az 1999/2000-es tanévben részt vett Jurij Szimonov mesterkurzusán.

1998-tól karmestere és művészeti vezetője a Hevesi Kamarazenekarnak. Vezényelte a Sonora Hungarica Consort, az Egri Szimfonikus Zenekar és a Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar hangversenyeit, ez utóbbi együttesnek 2000-től betanító, másodkarmestere. Emellett számos magyar zenekart dirigált vendégkarmesterként. 2000 óta a Békés-Tarhosi Zenei Napok keretében megrendezett Jeunesses Musicales vonószenekari tábor karmestere. Vendégszerepelt Hollandiában, Olaszországban, Svájcban, Németországban és Erdélyben. 2002-ben meghívást kapott Spanyolországba a Sant Feliu de Guíxols-i fesztiválra, ahol többek között Bartók Béla Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című művét dirigálta. 2002 májusában részt vett a Magyar Televízió X. Nemzetközi Karmesterversenyén. Ugyanebben az évben Donáth-díjjal tüntették ki.