Európa déli országai már küzdenek a hőséggel, mi is jobb, ha vigyázunk

A kánikula hatásait enyhítő intézkedésekről döntött szerdán az országos vészhelyzeti bizottság, írják az Agerpres hírügynökségen. Az intézkedéseket Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője jelentette be szerda esti sajtótájékoztatóján.

Az intézkedésekre azért volt szükség, mert a kevés eső, száraz növényzet miatt nagy a tűz és az erdőtüzek keletkezésének esélye, indokolta meg Arafat, írják a Maszolon. Ugyanitt arra is emlékeztetnek, Európa déli országai napok óta küzdenek a hőhullámok okozta szélsőséges időjárással, amely a szárazsággal és az erős szelekkel együtt pusztító erdőtüzeket okoz. Sok a halott és a sebesült, a hőség is sok életet követel, csak Portugáliában már több mint ezer halálesetet okozott.

Az új rendelkezések

szerint a hőmérsékleti értékektől függően korlátozni kell a kültéri tevékenységeket és munkavégzést; elsősegélynyújtásra alkalmas, árnyékos fedezékeket kell létrehozni, ahol ingyen ivóvizet biztosítanak; tájékoztatni kell a lakosságot a kánikulára vonatkozó óvintézkedésekről és a tarlóégetés szigorú tiltásáról; az erdészeti felügyelőségeknek fokozottan kell ellenőrizniük az erdőket, főleg a turisták által sűrűn látogatott helyeken; a hatóságoknak tűzvédelmi megfigyelés alatt kell tartaniuk az erdőket és mezőgazdasági területeket; figyelemmel kell kísérni a kiszolgáltatott személyeket; készenlétbe kell helyezni az egészségügyi sürgősségek, tűzvészek vagy balesetek esetén bevetendő erőforrásokat.

A CNSU a lakosság számára is kidolgozott néhány ajánlást. Azt tanácsolják az embereknek, hogy a kánikula óráiban térjenek be néha légkondicionált helyiségekbe, 11 és 18 óra között kerüljék a napsütötte helyeket, a zsúfoltságot és tartózkodjanak a fizikai megerőltetéstől, igyanak sok vízalapú folyadékot (vizet, gyümölcslevet, langyos teát), fogyasszanak joghurtot, gyümölcsöt és zöldséget, viseljenek szellős öltözetet, kalapot, napszemüveget, és kerüljék a nehéz, zsíros ételeket, az alkoholt, a túlzott mennyiségű koffeint és cukrot tartalmazó élelmiszereket.

Arafat ugyanakkor nyomatékosan felszólította a gazdákat, hogy ne gyújtsák meg a tarlót, ne használják a tüzet területük megtisztítására, a turisták se rakjanak tüzet a kirándulás során; az autósoknak külön üzent, kérve őket, hogy ne dobják ki a kocsi ablakán az égő cigarettát. Mindez ugyanis az aszály miatt kiszáradt növényzet lángra lobbanásához, az pedig tűzvészhez vezethet.

A CNSU által elfogadott intézkedések nyár végéig hatályban maradnak.