Esti gitárszó a múzeumban

Szerda délután rajtolt városunkban a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál. A 14. alkalommal megrendezett koncertsorozat idén más helyszínt és időpontot is kapott.

A polgármesteri hivatal Szent István termét a Haáz Rezső Múzeum egy kisebb helyisége váltotta fel, mivel az előző a szervezők tapasztalatai szerint túl nagynak bizonyult. Az időpontváltozásnak köszönhetően pedig sokkal nagyobb neveket sikerül elhozni Székelyudvarhelyre – ugyanis a megszokott májusi program helyett, az idén itt és Marosvásárhelyen párhuzamosan folynak az események.

Az első nap két tehetséges fiatal,

Hart Gábor és Peter Graneis koncertjét élvezhettük.

Ők a 2 éve alakult EuroStrings Artist nevezetű nemzetközi kollaborálás miatt lehettek itt. Ez azt jelenti, hogy több európai versenynek lettek a győztesei, így lehetőséget kaptak Európa-szerte nagyobb gitárfesztiválokon is bemutatkozni, játszani.

A fotók a szerző felvételei. A képen Hart Gábor gitárművész szerepel.

A német származású Peter leginkább modern, kortárs darabokat játszott, de régebbi alkotások is felcsendültek, mint például Debussy Footprints in the Snow című, eredetileg zongorára írt alkotása.

Idén a múzeum terme teljesen megtelt az érdeklődőkkel. Üres székek hiányában néhányan kénytelenek voltak a folyósóról hallgatni az előadókat. Ezért mindenképp tanácsolt legalább 10 perccel korábban érkezni, ha a koncertsorozat felkeltette a figyelmünket. Ugyanis egész augusztus 10-ig lehetőségünkben áll meghallgatni a nemzetközi gitármuzsika kiemelkedő képviselőit.

 

Peter Graneis koncert közben.

Az ingyenes koncertek délutánonként, 6 órától kezdődnek, és rendszerint 2-3 tehetséggel vagy tehetséges trióval találkozhatunk.

Csütörtökön Venti Chiavi Guitar Trio (HUN) és You Wu (CHN/AUT) lépnek fel. Az előző együttest 2014-ben alakította meg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának három hallgatója: Ritter Zsófia, Kormos Balázs és Tóth Álmos. A trió célja bővíteni a klasszikus gitártrió-repertoárt, ezért az eredetileg gitártrióra írt művek mellett számos átiratot készítenek és játszanak. Az utóbbi, You Wu számos európai és ázsiai gitárverseny díjazottja, Shinichi Fukuda japán gitárművész a gitárosok Lang Lang-jának (híres kínai zongoraművész– szerk. megj.) tartja a fiatal fiút.

Pénteken három előadót is hallgathatunk.

A marosvásárhelyi születésű Moldován Andrást (RO), aki bár pályafutását hegedűvel kezdte, 18 éves korától áttért klasszikus-gitárra, és később ezzel ért el szakmai sikereket. Zuzanna Wężyket (POL / GBR), aki 7 évesen kezdett el gitározni, szólistaként és kamarazene formációkban töbszörös díjazott, saját műveket és dalokat komponál, emellett jótékonysági koncerteket is szervez. Végül pedig a korinthoszi Dimitris Soukarast, 12 nemzetközi verseny díjazottját.

Az utolsó nap, szombaton ismételten egy szóló és egy trió áll majd a közönség elé. A romániai Ana-Maria Bibescu, aki több mint 30 hazai és nemzetközi díjat nyert meg és számos romániai színpadon lépett már fel. A sorozatot a Tritonus Guitar Trio(HUN) tagjai, Molnár Levente, Szurgyi Gergely és Varga Bálint zárják, akik először 2015-ben játszottak együtt ezen a néven, azóta pedig rendszeresen fellépnek a hazai és külföldi közönség előtt, mindeközben országos és nemzetközi versenyeken is eredményesen szerepelnek.