Esettanulmányban mi vagyunk a nyerők

A Gimi győztes hármasa: Geréb-Szőke Márk, Hajdó Boglárka, és Kelemen Tas-Szilárd, illetve felkészítőtanáruk, Bálint Csaba.
Fotó: a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Karának Facebook-oldala

Tizenötödik alkalommal rendezte meg Erdély legnagyobb középiskolásoknak szóló esettanulmány-versenyét, a Középiskolások Üzleti Tanácsadó Versenyt a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Kara március 19-én Kolozsváron.

A többfordulós verseny első körében 22 középiskola 40 csapatának piackutatást kellett végeznie, elemeznie egy adott iparágat, majd egy termék piacelemzését is elkészítenie. Ez volt az első vízválasztó, hisz egy iskolából csak egy háromfős csapat juthatott az elődöntőbe, összesen 15, és ezek közül kerülhetett a ki négycsapatos döntő mezőnye, majd a győztes.

Székelyudvarhely egyáltalán nem vallott szégyent: három csapata is sikerrel vette a selejtező fordulót, majd kettő az élő jelenléttel zajló elődöntőt is, így egyedülállóan két csapat képviselte városunkat a négyes döntőben is: a Tamási Áron Gimnázium, illetve a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium hármasa. A Benedek Elek Pedagógiai Líceum László Gergő, Bányai Álmos Koppány, és Derzsi Dániel összeállítású hármasának az elődöntő jelentette a végállomást.

A Gimiből verbuvált, Econspire elnevezésű csapatot Geréb-Szőke Márk, Hajdó Boglárka, és Kelemen Tas-Szilárd alkotta, Dimén-Varga László és Bálint Csaba készítette fel, míg a Refi 5letguruk névre keresztelt, döntőbe kerülő csapatában Péter Zsanett, Sebestyén Hajnalka és Lukács Edina voltak, őket Lőrincz Edit készítette fel.

A mindent eldöntő hétvége

első mozzanataként, a verseny második szakaszában a diákok kaptak egy esettanulmányt, ami a Székely Csürkéről szólt. Az eset alapján kellett válaszolni azzal kapcsolatos kérdésekre: hogyan képzelik el az eladási számok növelését, a marketinget, kik az ideális fogyasztók, hogyan lehet betörni a piacra, stb. Erről kellett készíteni egy 1 oldalas vezető jelentést, majd 10 percben be kellett mutatni egy gyakorló szakemberekből álló zsűrinek – mesélt a versenyről Bálint Csaba közgazdász, akinek csapata olyan jól prezentált, hogy „még a szalagfüggöny is leszakadt”.

Be is jutottak a döntőbe a Refi csapatával együtt. Itt szintén elő kellett adni prezentációjukat, majd a zsűri kérdéseire kellett válaszolni, és ez megint olyan jól ment az udvarhelyi résztvevőknek, hogy a verseny első két helyezettje az Econspire és az 5letguruk lettek, ebben a sorrendben.

Óriási munka volt,

a vezető tanárok több mint 70 munkaórát tettek ebbe a felkészítésbe, míg a diákok 180 munkaóra körül dolgoztak, és mindezt iskola után. Az utolsó éjszaka csak 4 órát aludtak, hiszen fel akartak készülni minden lehetséges kérdésre. A felkészülésből viszont sokkal többet „visznek magukkal” a diákok, mint a közgazdaságtan klasszikus 10.-11. osztályos anyagát, itt „mikroökonómia, pénzügyek, makroökonómia, marketing, kommunikáció, prezentálás” is van – sorolja Bálint Csaba.

Ahogy már a versenyfelhívásban is benne volt, a diákok pontokkal gazdagodtak, amelyekkel könnyebbé tehetik az egyetemi felvételijüket, és az első helyezett egy 3.000 lejes díjban is részesült. A második helyen végző Refi csapata 2.000 lejjel gazdagodott, és nem csak azzal. „Megérte, mert a nyereményeken kívül egy országos szinten elismert nagyvállalat kereste fel a csapat tagjait, és tett szinte visszautasíthatatlan ajánlatot a jövőjükkel kapcsolatban” – fejezte ki örömét Facebook-bejegyzésében tanáruk, Lőrincz Edit.

Alig egy héttel korábban egy másik udvarhelyi csapat, melyet ugyancsak Bálint Csaba készített fel, a harmadik helyet hozta el újrahasznosítási ötletével egy Nagyváradon tartott országos versenyről.