És akkor most nem lesz húsvéti bárány az asztalon?

Bár az állatpiacok zárva tartanak, és bárányvásár sem lesz az idén, attól még lehet bárányhúst venni. A Hargita megyei rendőrség felhívja a figyelmet néhány részletre, amit az idén hangsúlyosan figyelembe kell vennünk a húsvéti menü összeállításánál. Például azt, hogy elmehetünk bárányhúst vásárolni, de nálunk kell lennie a személyi igazolványunknak és a kijárási nyilatkozatnak, amelyben a kettes számú úticélt kell bejelölnünk: „asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor”.

Azt ajánlják, hogy egyedül menjünk, ne az egész családdal, és bizonyosodjunk meg róla vásárlás előtt, hogy az eladó betartja a járványügyi higiéniai szabályokat, és van árusítási engedélye. Ugyanígy győződjünk meg arról, hogy számlával vagy pénztárjeggyel igazolni tudja a vásárlást.

Házhoz is lehet rendelni a húst, ez esetben is figyelni kell a fentiekre: higiénia, engedély, számlák. És figyelmeztessük az eladót, mielőtt elindul, hogy legyen nála a kijárási nyilatkozat.

Na és a család?

A szüleid is meglátogathatod, de csak, hogy vigyél nekik ünnepi ebédet. Ez esetben a 4-es pontot pipáld ki, vagy másold le: „motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave”, vagyis idős személyek, betegek gondozása.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Április 8-ai híreinketitt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!