Értsük meg: ez nem az SZKC!

Hétvégén újból a Bölények Ligájában játszik székelyudvarhelyi kézilabda csapat – jelentette be sajtótájékoztatón Mester Zoltán, a Városi Sportklub ügyvezető igazgatója. A csapat Bákóban kezdi meg a sorozatot szombaton, augusztus 27-én 18 órától, ezt két hazai mérkőzés követi a Dinamo Bukarest és a Tordai Potaissa ellen.

Ez a csapat azonban semmiképp nem összetévesztendő azzal az SZKC-val, amely európai kupasorozatokban játszott – hangsúlyozta Mester, aki szerint az elvárásokat is egy most induló, a Bölények Ligája költségvetési tabellája alján lévő csapathoz kell igazítani. A vezetőség elvárása a bentmaradás kiharcolása, tehát

a bajnokság utolsó két helyének elkerülése.

Ez nagyon jó lesz, de nem az SZKC, még ha sokan egy kicsit SZKC-sek is (Sipos másodedzője volt az egykori udvarhelyi klubnak, a sajtótájékoztatón résztvevő Komporály és Varró pedig játékosa – szerk. megj.), nem lehet összehasonlítani a költségvetést, a játékosállományt – hangsúlyozta Sipos Lóránt vezetőedző is, de annyit azért megígért, hogy „minden meccsen meg fognak halni a pályán”. 

„Régebb azért járt ide a Konstanca, a Dinamo, hogy megszenvedjen, most tudjuk, hogy nekünk kell majd megszenvedni mindenki ellen” – fogalmaz. Szerinte, ha a legutolsó meccsen is, de sikerül kivívni a bentmaradást, az nagy dolog lesz.

Persze, a játékosok jobb eséllyel történő idecsábítása érdekében jó lenne ezt hamarabb kivívni. Próbálnak majd hazahozni itthonról elszármazott játékosokat, ebben idén azért is volt nehéz dolguk, mert mire kiderült, hogy az anyagi támogatottság meglesz az induláshoz, már a piac kezdett kiürülni. Sipos úgy véli, ha a téli átigazolási szezonra sikerülne bebiztosítani a helyüket jövőre is, az nagy fegyvertény lenne játékosok hazacsábításában.

Azért így is voltak érkezők – róluk itt olvashatsz bővebben –, például Varró Lajos, aki örül a visszatérésének. Kilenc éve hagyta el a várost, de az utolsó éveit itt szeretné eltölteni, a családja is fontos volt a döntés meghozatalában, mondja. Nagyon nehéz lesz – vélekedik Varró, aki jól ismeri az erőviszonyokat a Bölények Ligájában, és úgy látja, azért két-három verhető csapat van, de azon fog múlni, hogy éppen azok a meccsek hogyan alakulnak. Ő megígéri, mindent megtesz majd kapusként.

Ami biztos, hogy nem teljes a keret,

az angolai Feliciano Nunes Couveiro még nem kapta meg a vízumot, rá továbbra is várnak, emellett Jére Róbertnek van egy térdsérülése, míg a csapat frissen igazolt beállójának, a kubai Claudio Leandro Ramos Madrigalnak megrándult az ujja – szerencsére nincsen törés –, ezért nem biztosan bevethető a hétvégén. És továbbra is hiányozni fog Komporály Attila, a csapatkapitány még márciusban sérült meg a Segesvár elleni bajnokin.

„Négy hónapja és két hete vagyok műtve pontosan, öt hónaposan kezdhetek el futni, rá két hétre már el lehet kezdeni ugrani” – mondja Komporály, aki szeretné, ha szeptember végén, október elején már a csapattal készülhetne, és novemberben mérkőzést játszhatna. Számára picit keserédes lesz az első hazai meccs, amikor remélhetőleg teltház előtt, de nélküle futnak majd ki a fiúk a pályára. Hogy mikor lesz az a bizonyos visszatérés, ez majd közös megegyezés alapján történik, fel kell mérjék a kockázatokat, de valószínűnek tartják, hogy a második számú csapatnál melegedhet vissza a játékba.

Kötelező módon kell indítaniuk ugyanis egy fiókcsapatot a másodosztályban – amelyet Sipos felügyeletével Palatka Barna irányít majd –, ott tudják először megmérettetni magukat a helyi utánpótlásból kikerülő tehetségek, innen vezethet majd az út az elsőligás csapathoz. Persze, ehhez bent is kell maradni, de ez kellene legyen a hosszútávú projekt, véli Sipos, akinek ez az első éve lesz az elsőosztályban vezetőedzőként.

Ahogy az előző felszólalók, Komporály is kiemeli – mert úgy gondolja, fontos, hogy megértsék a szurkolók –, ez nem az SZKC, ne várják, hogy bajnoki címért küzdenek, de mellettük szóljon, hogy a csapat nyolcvan százaléka itthoni, „az övék vagyunk, a véreik vagyunk, és mindent meg fogunk tenni minden mérkőzésen”.  

„Azt az utat szeretnénk mi is bejárni,amit az SZKC, az első lépcsőfok megvolt, sikerült elindulni. Most ugyan a bentmaradás a cél, de szeretnénk, ha hosszútávon nem csak ez lenne, és stabil Bölények Ligája csapata épülne újra a városnak” – csatol hozzá Mester, aki tudja, hogy el voltak kényeztetve az udvarhelyiek és ők is szeretnék majd elkényeztetni őket idővel, de idő kell ehhez. És költségvetés. Sipos szerint nincs, ahogy a munkának előbb vagy utóbb ne érjen be a gyümölcse.

A csapat a hétvégi bákói kiszállást követően

jövő vasárnap, szeptember 4-én a Dinamo ellen játszik az udvarhelyi csarnokban, a negyedik fordulóból előrehozott mérkőzésen, majd az ezt követő hét szerdáján szintén itthon játszanak a Tordai Potaissa ellen. Ez ugyan nem hivatalos, a szövetségnek még rá kell bólintania, hiszen a klubok kérésére változtattak az időpontokon, de 99,9 százalék Sipos szerint.

A mérkőzésekre, jobban mondva az idényre elkezdték értékesíteni a bérleteket, amelyek mind a bajnoki, mind a kupameccsekre belépést biztosítanak. Ezek 250 lejbe kerülnek, 150 lejbe a nyugdíjasoknak és a diákoknak, és lehetőség van támogatói bérletet váltani 500 lejért.