Mire osztanak pénzt a városházán?

Miután a székelyudvarhelyi önkormányzat februári tanácsülésén elfogadta az erre szánt keretösszegeket, meghirdette helyi pályázatait a polgármesteri hivatal. A Romániában elismert egyházaknak 180.000 lejes, a sporttevékenységek támogatására 1.500.000 lejes keretösszeg áll rendelkezésre, míg közhasznú, illetve közérdekű tevékenységet folyató egyesületek 330.000 lejes keretösszegre pályázhatnak: ifjúsági programokra 200.000 lejt, környezetvédelmiekre 30.000 lejt, szociális programokra 100.000 lejt különítettek el.

A februári tanácsülésen elhangzott, hogy a kulturális programok szervezését támogató pályázatokat később írják ki, ezek esetében még el kell fogadniuk a keretösszeget.

Ami az egyházak támogatását illeti,

akárcsak tavaly, a Romániában elismert egyházak helyi egységei pályázhatnak ugyancsak építkezésre, meglévő épületek felújítására, szociális tevékenységekre.

A sporttevékenységek esetében

is változatlan a kiírás, azonban a tavaly pályázható 1.150.000 lejes összeget 350.000 lejjel növelték, és újdonság az is, hogy idén 25%-os előleget is kaphatnak a pályázók, azaz a városban bejegyzett, jogi személynek számító sportegyesületek, sportklubok, amelyek sportazonossági bizonyítvánnyal rendelkeznek. A versenysport kategóriában a leigazolt versenysportolók felkészítésére, ösztönzésére, versenyeken való részvételre, valamint sportrendezvények szervezésére, míg a tömegsport kategóriában a versenyek, tömegsport rendezvények szervezésére lehet a költeni a megítélt összeget.

Hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatására

idén változatlanul 100.000 lej a pályázható keretösszeg, amelyre Székelyudvarhelyen bejegyzett fiókkal vagy munkaponttal rendelkező, a város területén, bizonyítottan halmozottan hátrányos helyzetűek támogatásáról gondoskodó civil szervezetek, egyházak pályázhatnak. A pályázott pénzből prevenciós foglalkozásokat, szocializációs tevékenységeket, érzékenyítő programokat, felvilágosító kampányokat, önkénteseknek szóló programokat lehet szervezni.

Az ifjúsági és nevelési tevékenységek támogatására

tavaly pályáztatott 175.000 lejes összeget idén 25.000 lejjel növelte a hivatal. A székelyudvarhelyi fiókkal vagy munkaponttal rendelkező civil szervezetek oktatási, önkéntes, és szabadidős programok szervezésének támogatására pályázhatnak.

Környezetvédelmi tevékenységek támogatására,

azaz szelektív hulladékgyűjtést elősegítő programokra, jeles környezet- és természetvédelmi napok megünneplésére, faültetési programokra, a zöldövezet karbantartására, oktató jellegű programokra és táborokra, akárcsak tavaly, 30.000 lejt pályáztat a városháza.

Tudnod kell,

hogy a pályázati dokumentációikat minden kategória esetében 2023. április 6-ig nyújthatják be pályázók, és míg a program futamideje a hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatására, az ifjúsági és nevelési, illetve a környezetvédelmi tevékenységek támogatása esetében december 15-ig tart, az egyházak és sportegyesületek esetében november 30-ig. Az iratcsomókat a hivatal iktatóirodáján kell leadni, vagy online a www.udvarhely.ro/palyazatok honlapon. Ugyanitt a különböző kategóriáknál további információkat, a szükséges iratok listáját, pályázati útmutatót is találhatsz. Kapcsolattartó személy: Szentgyörgyi Éva és Bíró Ágnes, tőlük a helyipalyazatok@udvarhely.ro e-mail címen lehet érdeklődni.

Fotó: archívum