Erre költ az ország, ha összejön az EU 30 milliárd eurós támogatása

Klaus Iohannis szerdán két munkaértekezletet tartott Florin Cîţu miniszterelnökkel és a kormány több tagjával. A találkozón részt vett Dan Barna miniszterelnök-helyettes, Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, Raluca Turcan munkaügyi és szociális védelmi miniszter, valamint Claudiu Năsui gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszter.

A megbeszélés után az államfő megerősítette: a helyreállítási tervet – ami a gazdaság helyreállítására és az ország fejlődésére, ezen belül leginkább a kórházakra és iskolákra, a környezetvédelemre és munkahelyteremtésre fókuszál – legkésőbb áprilisig benyújtják az Európai Bizottságnak, amivel az ország jelentős, 30 milliárd eurós összeget hívhat le. 

Kihangsúlyozta, jelentős beruházásokra van szükség a romániai kórházakban, a közegészségügyi rendszerben, így az intenzív osztályokon, az oxigénellátás, illetve a páciensek és a kórházi személyzet biztonságának területén annak érdekében, hogy ne forduljanak elő olyan tragikus balesetek, amelyek az elmúlt hónapokban történtek. 

Ugyanígy nagy hangsúlyt fektetnének az iskolákba történő beruházásokra is, amihez az államfő szerint nagyon sok pénzre lenne szükség, a tanulók biztonsága, a tűzesetek, az iskolai balesetek elkerülése érdekében. További pénz szükségeltetne arra is, hogy az iskolák meg tudják szerezni a működtetési engedélyt, hogy eltűnjön az oktatási intézményekből a fafűtés és az udvari vécé – tette hozzá Iohannis, aki új, ‘zöld’ iskolák építését látja szükségesnek, és szerinte komoly, környezetvédelmi szempontból fenntartható programokra van szükség.

Ezek azonban olyan kérdések, amelyek nagyobb bonyodalmak nélkül megoldhatók, az erdősítést például már idén el lehet kezdeni – mondta még el az államfő.

A munkahelyteremtés kapcsán továbbá olyan mechanizmusokat dolgoznának ki, amelyek arra ösztönözik a vállalkozókat, hogy munkahelyeket hozzanak létre.

Agerpres

Â