Erre fókuszál az RMDSZ az új parlamenti ülésszakban  

A családok jobb megélhetéséért, a vállalkozók, gazdák és önkormányzatok támogatásáért dolgoz ki törvényeket az RMDSZ az új parlamenti ülésszakban, áll a párt honlapján megjelent közleményben. A Szövetség parlamenti csoportja együttes frakcióülést tartott hétvégén, és céljai között határozta meg a kormány vállalkozókkal és gazdákkal szemben hozott megszorító intézkedéseinek korrigálását, valamint a központi hatóságok és az állampolgárok között megingott bizalmi kapcsolat helyreállítását.

Az RMDSZ céljai a következő lebontásban szerepelnek

A családokat érintően szeretnék megteremteni a lehetőséget, hogy a koraszülött gyerek szülője akár három év gyereknevelési szabadságot is igényelhessen. Továbbá bővítenék az ikergyerekeket nevelő szülőket megillető jogokat, és családbarát munkaprogrammal serkentenék az édesanyák munkapiacra való visszatérését. A fiatal családosokat a jelzáloghitelek kamattámogatásával szorgalmaznák, és határozott lépéseket tennének az iskolai bullying jelenség tudatosítására és visszaszorítására.

Ami a gazdákat illeti, a RMDSZ szeretne enyhíteni a megszorító intézkedéseken. Úgy látják, hogy Romániának kötelessége olyan törvényeket gyakorlatba ültetni, amelyek kiszámíthatóságot és fenntarthatóságot biztosítanak a mezőgazdasági szektornak. Szerintük mezőgazdasági szektor nem lehet az állam „mostohagyermeke”.

A vállalkozókat is támogatnák: mivel a 2024-es év számos adózási megszorítást hozott a vállalkozóknak, valamint a kis- és középvállalkozásoknak, ezeken a megszorító intézkedéseken akarnak javítani. Az EU-s pályázatok hatékony lehívása érdekében törvény által akarja megteremteni az RMDSZ a lehetőséget arra, hogy állami fedezetű, kamattámogatott hitelből tudják megoldani a szükséges önrész kifizetését a vállalkozók, továbbá kompenzációs megoldásokat vezetnének be olyan esetekre, amikor az állam elmaradásai (pl. ÁFA visszaigénylések, betegpénzek) miatt a vállalkozó nem tudja befizetni adóit.

A szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek Sok mindenen változtatnának, nagy terveik vannak.számára kiszámítható pénzügyi keretet és minőségi szociális ellátást akarnak biztosítani.

A RMDSZ kiemeli, hogy Romániának 35 év után rendeznie kell a kommunizmus idején elkobzott javak visszaszolgáltatásának kérdését, ezért egyszerűsíteni akarnak az eljárási procedúrán. Az ehhez szükséges törvényes keretet tavaly júniusban megteremtették, de a visszaszolgáltatáshoz szükséges kormányhatározatok kidolgozása még hátra van, amelynek előmozdítását prioritásként kezeli a párt.

A történelmi temetők és síremlékek védelméért egy új törvényt fognak kidolgozni.

Támogatnák az önkormányzatokat: az általuk bonyolított, európai uniós alapokból finanszírozott beruházások kizárólagos és időszerű kifizetésére kötelezné a párt a kormányt. Családbarát önkormányzatokért dolgoznak integrált szolgáltatások és támogatások révén, beleértve az oktatást, egészségügyet, lakhatást, szabadidőt és szociális védelmet.

Végezetül pedig megjegyzik, hogy továbbra is az emberélet védelme a prioritás a nagyvadakkal szemben: többséget akarnak szerezni a medveállományra vonatkozó prevenciós kvótákat szabályozó törvénytervezet elfogadtatására a parlamentben.

Kiemelt kép: archívum