Erre figyelj, ha Magyarországra mész

A román külügyminisztérium közlése szerint szerdától korlátozásokat vezetnek be a magyar határnál. Magyarország vörös, sárga és zöld kategóriába sorolja az államokat az aktuális fertőzöttség mértéke szerint. A zöld zónából érkezők korlátozás nélkül beléphetnek, a sárga zónából érkezőkre korlátozások vonatkoznak, míg a vörös zónából érkező nem magyar állampolgárokat nem engedik be az országba.

Románia a sárga zónában van jelenleg, ezért egészségügyi vizsgálat alá esnek a határnál az országból érkezők. Ha az illető fertőzésgyanús, akkor nem léphet be az országba. Akiknél nem áll fenn a gyanú, azokat 14 napos karanténra kötelezik a kijelölt helyeken.

A karanténkötelezettség alól mentesülnek azok, akik Magyarországra történő belépésük előtti 5 napon belül legalább 48 óra időkülönbséggel elvégzett két koronavírus teszttel rendelkeznek, ami bizonyítja azt, hogy nem fertőzöttek. A kiállított dokumentum magyar, vagy angol nyelvű kell legyen.

Az idénymunkások belépését engedélyezik az erre a célra kijelölt határátkelőkön, ha a munkáltató elektronikus formában elküldi a határrendészetnek nevüket és személyi adataikat előzetesen.

Az országon való átutazást szintén engedélyezik a magyar hatóságok, de feltételekkel: legtöbb 24 órán belül el kell hagyni az országot, illetve igazolni kell az utazás célját, valamint azt, hogy a célországba történő belépés biztosított. A Magyarországon átutazóknak a hatóságok által megszabott és a rendőrség hivatalos honlapján közzétett útvonalat kell követniük. A honlapon a pihenőhelyeket is feltüntetik – írja az Agerpres.