Érkeznek a tanulóknak szánt tabletek

Monica Anisie tanügyminiszter szerdán közölte, hogy a hét végéig megérkezik 82.000, a minisztérium által már beszerzett táblagép, jövő héttől pedig elkezdik szétosztani a második szállítmányt is, ami 108.000 táblagépet jelent. A tárcavezető arra kérte a főtanfelügyelőket, készítsenek újabb leltárt és dolgozzanak ki egy beavatkozási tervet helyi szinten minden oktatási intézmény számára – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

A hírrel kapcsolatban Demeter Levente, Hargita megye főtanfelügyelője kérésünkre elmondta, hogy „rövid időn belül” meg kell kapják a tanügyminisztérium részéről a 3.891 igényelt tabletet, azt is közölte, hogy a tanfelügyelőség „a napokban” fogja aláírni azt a szerződést, amely által még 1.572 tablet beszerzése történik meg. Ehhez még hozzáadódnak az iskolák által közvetlenül pályázott, illetve az önkormányzatok által vásárolt eszközök. Ha mindezek eljutnak az érintett diákokhoz, az eszközhiány „jelentős mértékben” csökkenni fog – jegyezte meg Demeter, aki szerint a legnagyobb problémát a közbeszerzés elhúzódása jelenti, illetve a megcsappant kínálat a hazai és nemzetközi piacokon.

Az eszközök használata hosszú távra van tervezve, eredeti elképzelés szerint azokra az időszakokra vonatkozik, amikor a diákok online oktatásban vannak (hibrid vagy piros forgatókönyv szerinti oktatásban), de olyan elképzelés is van, hogy ezeket a tankönyvekhez hasonlóan tanévre kapják a diákok. Az eszközök az iskolák tulajdonát fogják képezni, és használati szerződéssel adják át az érintett diákoknak. Az eszközök épségéért a nagykorú diákok vagy kiskorú diákok esetében a szülők fognak felelni – magyarázta Demeter.

A legnagyobb eszközhiány általában falvakon tapasztalható, az elzárt településeken. Ide sorolhatók például Szentábrahám, Gyergyócsomafalva, Csíkszépvíz, Nagygalambfalva községek. A Gyimesek vidéke, ahonnan nagyobb igényt jeleztek, de az ellenkező oldalon ott van példának Bélbor vagy Gyergyótölgyes, ahol az önkormányzat gondoskodása által minden diák rendelkezik digitális eszközzel – tette hozzá a főtanfelügyelő.

Székelyudvarhely tanintézményeinek

a tervezet szerint 204 táblagép lesz kiosztva a minisztérium által vásároltakból és 187 a tanfelügyelőség által vásároltakból. Ezekhez adódnak azok az eszközök, amelyeket az iskolák maguk pályáztak a 144/2020-as sürgősségi kormányrendelet alapján, és az önkormányzatok vásároltak.

Egyébként az udvarhelyi önkormányzat úgy döntött, hogy az óvodákat 15-15 ezer, az iskolákat pedig 30-30 ezer lejjel támogatja az eszközvásárlásban, ezt eredetileg a pedagógusok laptopvásárlására szánták a kezdeményezők, végül ez esetben is a tanintézmények tulajdonai maradnak a beszerzett eszközök, és belátásuk szerint használhatják őket.