Érkezik a segítség a bögözi károsultakhoz (frissítve)

A faház, ahonnan a tűz indult. Fotó: ISU Harghita

Nagyszombaton, április 8-án este égett le két ház Bögözben, és a szomszédos házakat is veszélyeztette a tűz, a továbbterjedését a tűzoltóknak sikerült megfékezniük – értesített a sürgősségi esetek felügyelősége (ISU Harghita). A riasztást 18 órakor kapták, az oltás szinte 21 óráig tartott, 25 tűzoltó közreműködésével.

A szomszédos téglaház, amelynek a tetőtere égett le. Fotó: bögözi Pagyvan önkéntes tűzoltóság

A helyszínre az udvarhelyi hivatásos tűzoltóság négy egysége szállt ki két tűzoltóautóval, egy rohammentővel és egy létráskocsival, illetve riasztották a környékbeli önkéntes tűzoltókat is. A mentőre végül nem volt szükség, szerencsére személyi sérülés nem történt,

a kár viszont jelentős.

A tűz mintegy 100-100 négyzetméteren pusztított a két szomszédos épületen, a faház – amelynek a kéménye gyulladt ki – teljesen leégett, a téglaháznak pedig a tetőtere égett le, mindkettő lakhatatlanná vált, a bennük található bútorzat, háztartási gépek is mind odavesztek.

Érkezik a segítség

A polgármesteri hivatal részéről éppen készültek felmérni a terepet kedden, április 11-én délelőtt, amikor Istók Róbert alpolgármestert elértük telefonon, így egyelőre csak annyit tudtunk meg tőle, hogy a romok elszállításával és szükség esetén ideiglenes szállással tudnak segíteni a károsultaknak, illetve adománygyűjtést is fognak hirdetni a hivatal oldalán.

Frissítés: 15 óra 25 perc

Második, 15 órai telefonhívásunk az alpolgármestert már a helyszínen találta, így a közvetítésével tudtuk meg az egyik gazdától, Gábor Miklóstól, hogy ők 11-en laktak a három részre osztott faházban: az egyikben ő a feleségével, két tizenéves és egy huszonéves gyermekével, a másik két helyiségben pedig a két huszonéves fia a feleségeikkel, 1-2 éves gyermekükkel. A szomszédos téglaházban pedig öten laktak, Gábor Csaba a feleségével, két lányával és 3 éves unokájával.

Őket a rokonok, szomszédok befogadták, így a hivatal szállását nem kérték, és már el is indult egy magángyűjtés a házaik újraépítéséhez, a hivatalhoz szerdára hívták be a károsultakat, a szükségleteikről való további egyeztetésre – számolt be kérésünkre Istók Róbert.