Érkezik a harmadik nagyobb oltásadag

Szerdán 150.000 adag COVID-19 elleni vakcina érkezik Romániába, és január végére az országba érkező oltóanyagok mennyisége eléri a 600.000-et – közölte az országos oltáskampány koordinátora, Valeriu Gheorghiţă keddi sajtótájékoztatóján.

Gheorghiţă emlékeztetett, hogy 2020. december 26-án érkezett meg az országba az első, inkább csak szimbolikus, 10.000 adagot tartalmazó szállítmány, ezt december 29-én 140.000 újabb vakcinaadag követte, januárban heti rendszerességgel fognak az országba érkezni újabb szállítmányok.

A koordinátor hangsúlyozta, hogy csak beoltásra alkalmas személyek kaphatják meg a vakcinát, ami azt jelenti, hogy a beoltandó személynek nem lehetnek olyan egészségügyi panaszai, amelyek ellenjavallottá teszik az oltást. Például nem oltható be az a személy, aki valamilyen fertőzéses betegségen megy éppen keresztül, és az sem, aki kevesebb mint egy hónapja fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal, mondta a szakember.

Többet szeretnél tudni az oltásról?

Olvasd el egy negyedéves orvostanhallgató összeállítását a legfontosabb tudnivalókról.

Ha pedig az érdekel, hogyan iratkozhatsz fel, és milyen ütemterv szerint zajlik a romániai kampány, akkor ide és ide kattints.

A székelyudvarhelyi előkészületekről és a kórházi személyzet kétségeiről itt írtunk bővebben, az első oltási napról és az oltásközpontról pedig itt.