Érik a vadházasság legalizálása

Ha minden jól megy, nem csak úgy állhatnak össze, mint a lovak.
A kép illusztráció.

A bejegyzett élettársi kapcsolatot heteroszexuális és homoszexuális párok számára egyaránt lehetővé tevő törvénytervezetet nyújtott be szerdán a törvényhozók egy csoportja a parlamenthez – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

A tervezet kitér az örökösödési jogra, a családon belüli erőszak büntethetőségére, a munkaképtelenné vált partner eltartásának kötelezettségére, a közös javak kezelésére, és az állam által biztosított szociális támogatásokra is.

A nagykorú felek egyike sem lehet házas vagy korábban bejegyzett élettársi kapcsolata. A kapcsolatot a felek szabad elhatározásából adott írásbeli nyilatkozattal lehetne közjegyző előtt bejegyeztetni .

A házassághoz képest nagy különbség,

hogy a felek neve nem módosul az élettársi kapcsolat bejegyeztetése után. Az azonos nemű élettársak nem fogadhatnak örökbe gyereket a tervezet szerint.

A kezdeményezők között a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselői is megtalálhatók.

Az indoklás szerint az Európai Unió tagállamainak zöme már legalizálta az élettársi kapcsolatot, vagy az azonos nemű személyek közötti házasságot, hogy törvény révén védje az ilyen családokat is.