Erdélyi film Göteborgban

Szőcs Petra Déva című első mozifilmjét is beválogatták a Göteborgi Nemzetközi Filmfesztiválra, Észak-Európa legnagyobb filmes eseményére – írja a filmtett.ro.

A Déván és Petrozsényben forgatott film forgatókönyvét Nagy V. Gergő és Szőcs Petra írták, producere Fülöp Péter, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Dunai László, dramaturgjai Nagy Dénes és Németh Gábor, a rendező munkatársa Bodor Balázs volt. A főbb szerepeket Nagy Csengele, Mohamed Fatma és Komán Boglárka játsszák, a gyerekszerepekben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékei láthatók.

A filmszemle New Voices (Új hangok) szekciójába egyedi hangvételű, elsőfilmes alkotókat hívnak meg, így került be az Erdélyben forgatott alkotás 23 másik film mellé.

A Déva az árvaházban élő albínó lányról, Katóról szól, aki egy nyári szünetben összebarátkozik egy új önkéntessel, Bogival, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, hogy elárul valaki mást. A film a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva posztszocialista világát – olvasható az ajánlóban.

A göteborgi filmfesztivál január 25-én kezdődik.