Épületeket erősítenek, iskolákat költöztetnek

Prioritásként kezeli a kormány a földrengés esetén omlásveszélynek kitett oktatási intézmények megerősítését. Az erre vonatkozó sürgősségi rendelet már szerdán a kormány asztalára kerül – közölte hétfőn, február 21-én a kabinet.

Ebben az esetben a pirospont semmi jót nem jelent. Fotó: jurnalul.ro

A szeizmikus kockázatelemzéssel foglalkozó bizottság első, keddi ülésén arról döntöttek, hogy péntekig, február 24-éig az oktatási minisztérium segítségével a helyi hatóságok megoldást keresnek azoknak az osztályoknak az elköltöztetésére, amelyek első fokozatú szeizmikus kockázatot jelentő épületekben tanulnak.

A romániai oktatás integrált információs rendszere (SIIIR) aktualizált nyilvántartása szerint jelenleg 35 iskolaépület sorolható a földrengés esetén elsőfokú omlásveszélyt jelentő kategóriába. Közülük 21 épületben folyik tanítás, a többiben bentlakás működik vagy sportteremnek használják – közölte a kormány.

Ezeknek az épületeknek a felújítását prioritásként kezeli a kormány, a munkálatok megkezdésére vonatkozó sürgősségi kormányrendelet első olvasatban már szerdán a kabinet asztalára kerül.

Nem csak iskolákat erősítenek meg

A fejlesztési minisztériumhoz összesen 366 épület megerősítésére adtak le kérést, 5,7 milliárd lej értékben. „A 366 kérés között 97 iskolaépület és egyéb tanügyi intézmény, 28 kórház és 132 tömbházlakás van, illetve sok a fővárosi épület (139 kérés – szerk.), de Partiumból, Erdélyből is érkeztek kérések” – nyilatkozta Cseke Attila miniszter.

A szaktárca azt ígérte, hogy „rekordidő alatt”, jövő hétig kiértékeli a kéréseket, hogy minél hamarabb aláírhassák a szerződéseket és elkezdhessék az építkezési munkálatokat – jelentette be Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter azután, hogy a szaktárca hétfő este lezárta a pályázást.

A kormányzati földrengésbiztonsági programon belül a fejlesztési minisztérium idén 500 millió lejre írhat alá finanszírozási kéréstA támogatás 100%-os, vagyis sem a lakóknak, sem a helyi önkormányzatoknak nem kell visszatéríteniük a beruházás értékét. „A régi törvénykezés alapján 30 év alatt 30 épületet sikerült csupán felújítani, nem működött a program, ezért már tavaly elkezdtünk ennek javításán dolgozni” – közölte Cseke Attila miniszter, arra utalva, hogy korábban csak tömbházakra, visszatérítendő támogatást lehetett igényelni.

Udvarhelyen tudomásunk szerint nincs olyan épület, amely földrengés esetén omlásveszélyt jelentő kategóriába tartozna.

Agerpres, RMDSZ