Meghozta az oltási kedvet a negyedik hullám

Archív fotó
Fotózta: ILYÉS Zalán

Úgy tűnik, a negyedik hullám alatt megnőtt az oltóközpontok népszerűsége: országosan és Székelyudvarhelyen is lényegesen magasabbak a statisztikák, mint néhány hete. 

Székelyudvarhelyen megnyolcszorozódott az oltási kedv

Székelyudvarhelyen 1.275 személyt oltottak be koronavírus ellen az elmúlt egy hétben, október 11-17. között: 577-et az első, 82-t a második, 616-ot a harmadik dózissal – osztotta meg portálunkkal a statisztikákat Zörgő Noémi, a városháza szóvivője. A növekedés főleg az első dózisok esetében szembetűnő. Az említett dátumot megelőző kéthetes időszakban kérték majdnem ugyanannyian, 531-en a vakcina első adagját, mint most egy hét alatt. 

De a növekedés az összes beadott oltás szempontjából is jelentős: míg szeptember 28-október 13. között összesen 2.270 oltást adtak be a bethlenfalvi oltóközpontban – 531 személy az első, 119 a második, 1.620 személy pedig a harmadik oltását igényelte –, addig egy hónappal korábban, augusztus 28-szeptember 13. között mindössze 299 személyt oltottak be, 181-en az első, 118-an a második oltásukat kapták. Azaz egy hónap alatt közel nyolcszor nagyobbra nőtt a vakcinák népszerűsége a városban, ha pedig a kéthetes augusztus eleji és szeptember végi időszak átlagát hasonlítjuk össze az elmúlt héttel, akkor nyolc és félszer.   

Az országos helyzetről

már a múlt héten azt nyilatkozta Valeriu Gheorghiţă, az országos oltási kampány koordinátora, hogy október 4-10. között húsz százalékkal többen, összesen 169.865-en kérték az oltás első adagját, mint az előző hét napon, amikor 137.118 személy jelentkezett érte. 

Az elmúlt héten, október 11-17. között megint jelentősen nőtt az első oltást igénylők száma, 208.117-et kapunk, ha összeadjuk a RO Vaccinare által közölt napi statisztikák számait. Ez megint közel 20 százalékos növekedést jelent az előző hetihez képest. A második adagot 38.809 személy igényelte 165.445 pedig a harmadikat. 

Az Our World in Data weboldal szerint Románia lakosságának 29,56 százaléka kapta meg az első oltását, és még 4,25 százaléka a lakosságnak részlegesen van beoltva. Az átoltottsági arány így 34 százalék.

A világ lakosságának 

47,61 százalékát oltották be eddig koronavírus ellen, 36,07 százalék már legalább két oltáson van túl. Legjobban az Egyesült Arab Emírségek állnak, ott szinte a teljes lakosságot beoltották már: a lakosság 85,33 százalékát teljesen, 9,9 százalékát részlegesen, így 95 százalékos az átoltottsági arány. Utána következik Portugália 88 százalékkal, Kuba 86-tal, Chile 81-gyel, és még egy európai ország szerepel a top ötben: Spanyolország 80 százalékkal. 

Részletesebb listát itt találsz, a kék színű Add country szövegre kattintva más országokat is hozzáadhatsz a listához:

Megnéztük, hogy a nagy átoltottsággal rendelkező Egyesült Arab Emírségben és Portugáliában hogyan alakul a járvány.  Míg az Egyesült Arab Emírségben egymillió emberből 11-12 új fertözöttet regisztrálnak naponta, Romániában ugyancsak egymillióból 770-et. Előbbi júniustól csökkenő, utóbb augusztustól erősen növekvő tendenciát mutat. Bár az emírségben a járvány korábbi szakaszaiban is alacsony volt elhalálozások száma – egymillió emberre vetítve 1,6 volt a legmagasabb még februárban –, most még kisebb, közelít a nullához. Románia itt is nyílegyenesen tör felfelé, az utolsó adatok szerint egymillió emberre vetítve 19 az elhunytak száma, a korábbi hullámokban még csak a 9-et közelítettük. 

Portugáliával hasonló a helyzet, azzal a különbséggel, hogy ők az év elején rosszabb napokat és mutatókat is láttak, mint most Románia, szinte kétszer annyi volt a naponta regisztrált fertőzöttek és elhalálozások száma. Most viszont jóval alacsonyabb, mint Romániában.