Ennyivel kell többet fizetned idén

Megnőttek az adók és illetékek Udvarhelyen, legalábbis egyeseknek. Mutatjuk az új számokat.

Hosszas tanakodás, vitatkozás és halasztás után a decemberi tanácsülésen végül elfogadta az udvarhelyi önkormányzat a helyi adók és illetékek módosításáról szóló, 2019. január 1-től érvényes értékeit.

Az udvarhelyi cégek valamelyest jól jártak, bár többet szerettek volna elérni, viszont a magánszemélyek többet kell, hogy fizessenek, például a parkolásért és az autójuk után. A telekadók minimálisan növekedtek.

Épületadók

A magánszemélyek és a jogi személyek épületadóját 2019-ben is háromféleképpen számolják. Nem az épület tulajdonosa szerint, hanem a rendeltetése szerint tesznek különbséget a lakóépületek, a gazdasági tevékenységre használt épületek és a vegyes használatú épületek között.

A lakóépületek adója változatlan maradt, ugyanazzal a 0,1%-os adókulccsal számolják ki, mint az előző három évben. Egy kétszobás tömbházlakás adója tehát 156 lej, egy háromszobásé 203 lej, egy négyszobásé 250 lej, egy száz négyzetméteres ház adója 233 lej.

A kifejezetten gazdasági tevékenységre használt épületek adóját kétféleképpen lehet számolni. Amennyiben készült felértékelés róla, vagy az ingatlan értéke kitűnik az adás-vételi szerződésből, netán a végleges átvételi jegyzőkönyvből az építkezés befejezésekor, akkor 2019-től 1% az adókulcs, ez 2016-ban még 1,3% volt, 2017-ben és 2018-ban pedig 1,1%.

Ha nem volt felértékelve az épület az utolsó 5 évben, nincs róla adás-vételi szerződés vagy végleges átvételi jegyzőkönyv az építkezés befejezésekor, amiből kitűnne az értéke, akkor az adókulcs már 2%, az előbbi érték duplája.

A vegyes használatú épület azt jelenti, hogy egy lakást gazdasági célra is használnak. Az ilyen ingatlanok esetében megnézik, hogyan oszlik az összterület a két, eltérő rendeltetésű felület között és méretarányosan számolnak a lakóépületes, illetve a gazdasági adókulccsal. A kettő összege lesz a vegyes használatú ingatlan éves adója.

Jogi személyeknél a lakóépületek adóját 0,3%-os adókulccsal számolják, akárcsak a korábbi három évben, a gazdasági tevékenységre használt épület adóját 1%-os adókulccsal, tehát 0,1%-al olcsóbban, mint korábban.

A helyi vállalkozókat képviselő UKKSZ és az RMDSZ frakció további 0,1%-os csökkentést javasolt a tanácsban, azonban a többség nem fogadta ezt el, mert túl nagy kiesést okozott volna a városkasszában (a pénzügyi osztály szerint további 400 ezer lejt).

Területadók

A belterületre, építkezésre alkalmas területre (udvar) enyhe, 1,3%-os adóemeléssel az A zónában hektáronként 8799 lej, B zónában 6138 lej, C zónában 3885 lej, D zónában 2053 lej az éves összeg. A megállapított értékek a törvény által megengedett intervallumban közepesnek tekinthetők.

Példa: egy 400 négyzetméteres udvar éves adója az A zónában 352 lej (5 lejjel több), B zónában 245 lej (4 lejjel több), C zónában 155 lej (2 lejjel több) és D zónában 82 lej (1 lejjel több).

Mezőgazdasági belterületeknél is minimális adónövelést hozott az újév, az indoklás szerint azért, mert idéntől az új városrendezési terv szerint nagyon sok külterület belterületbe került, ez mezőgazdasági területnél adócsökkentést jelent.

Példa: egy 1000 négyzetméteres szántó terület adója A zónában 13 lej helyett 15 lej lesz, D zónában 7 lej helyett 8 lej. Az ugyanakkora kaszáló A zónában 10 lej helyett 11 lej, D zónában 6 lej helyett 7 lej.

Mezőgazdasági külterület adójánál 35%-os növelést jelentettek 2018-hoz viszonyítva, és ezt azért tartották szükségesnek, mert ingyen telekkönyvezik a külterületeket, ami munkával és költséggel jár a hivatalnak.

Példa: Egy hektár szántóterület éves adója átlagosan 40 lejjel drágul, így lesz az A zónában 185 lej , B zónában 177 lej, C zónában 169 lej és D zónában 162 lej.

Autóadók

Személygépkocsik esetében 10-14%-os emelkedés történt, a következő értékekre kell számítani 2019-ben:

A parkolás

kétszer annyiba fog kerülni, mint eddig. Az eddigi egyről két lejre drágult a 45 percre érvényes parkolási jegyek ára, a parkolási bérletek ára pedig mintegy 60 százalékot emelkedett:

A polgármesteri hivatal arra ösztönzi a város lakóit, hogy éljenek a 10%-os adókedvezménnyel, amely március 31-ig jár, teljes törlesztés esetén. A befizetés a városházán személyesen vagy online a ghiseul.ro felületen keresztül is történhet. A helyi adók és illetékek osztályán hozzáférést is lehet igényelni ahhoz az adatbázishoz, amelyen keresztül mindenki a saját adóit és korábbi befizetéseit nyomon követheti.