Ennyit pótolna a kormány a számláidba

Első olvasatban elfogadta a kormány az energiaárak kompenzálásáról szóló sürgősségi rendeletét, amely nem csak a sérülékeny fogyasztókat védené az áremelkedéstől, hanem minimálbér felett is támogatást juttatna a villany- és gázfogyasztásra.

Támogatni fogja az állam a 30 kWh és 200 kWh közötti havi fogyasztású háztartások villanyszámláját – jelentette be Virgil Popescu energiaügyi miniszter a szerdai kormányülés után. Az intézkedés körülbelül 8 millió háztartást, mintegy 13 millió román állampolgárt érint majd.

A fogyasztók kWh-ként 18 banis villanyszámla-támogatásban fognak részesülni. Ez az összeg az elektromos áram piaci átlagára (82 bani kWh-ként) és a legkisebb piaci ára (64 bani kWh-ként) közötti különbség, magyarázta sajtótájékoztatóján Virgil Popescu.

A gáz esetében

a havonta 100 és 1200 köbméter között fogyasztó háztartások számláját az állam automatikusan 25 százalékban támogatja, így ennyivel kevesebbet kell fizetniük a fogyasztóknak. A támogatásban 2,326 millió háztartás részesül a 3,6 millióból.

A villanyszámla-támogatások kifizetéséhez szükséges összegeket a Hidroelectrica állami vállalat 800 millió lejes osztalékából fedezi a kormány. A gázszámla kifizetéséhez nyújtott támogatásokat az energiaszolgáltatókra kivetett pótlólagos jövedelemadóból fedezik, írja az Agerpres.

Az energiaárak várhatóan jelentős emelkedése azzal magyarázható, hogy az uniós szabályozásnak megfelelően Romániának is liberalizálnia kellett a piacot, azaz már nem szólhat bele, nem szabályozhatja az árakat. A szolgáltatók pedig azzal érvelnek, hogy például a földgáz esetében nagyobb a kereslet a kínálatnál, többet is kell importálni.

Ha már most ráz a hideg a gázszámlától, itt találsz néhány tippet, hogyan ne adósodj el éppen a költséges téli ünnepek után.