Frissítve: Ennyien szavaztak koradélutánig

Fotó: HODGYAI-LŐRINCZ ESZTER

Délután 14 óráig 2.169, 16 óráig pedig 2.949 személy járult az RMDSZ előválasztásának urnái elé vasárnap, április 7-én. Hogy ez hány százalékos részvételi arány, Ladányi László Zsolt, az Előválasztási Bizottság elnöke nem tudta megmondani, mivel a Választási Hatóság még nem tett közzé az idei választási névjegyzéket, indokolta.

Ha a 2020-as választói névjegyzéket vesszük alapul, akkor ez a szám 9,32 százalékos részvételi arányt jelent, számoltuk ki.

„Úgy gondoljuk, hogy ez egy jó arány”, mondja Ladányi, és kiegészíti, hogy a jó idő miatt a délután során még több szavazóra számítanak. Hozzátette, most kezdtek csak azok a sorok oszlani a szavazóközpontok elől, amelyek a templomozás után, de még az ebéd előtt alakultak ki. 

Hogy mit jelentenek ezek a számok a korábbi évekhez képest?

A 2020-as önkormányzati választásokon Székelyudvarhelyen 31.622 fő volt szavazásra jogosult, 12.840-en éltek jogukat. Ez 40,6 százalékos részvételi arány jelentett.

A 2022-es RMDSZ-tisztújításon összesen 1.809-en adták le a voksukat, ám ekkor csak az RMDSZ-tagok szavazhattak, ellentétben az idei évvel, amikor bárki szavazhat. 

Frissítve 18 óra 45 perckor: Legutolsó információink szerint 18 óráig 3826-an adták le szavazataikat.

FIGYELEM

A cikket közszolgálati természeténél fogva minden látogatónk szabadon olvashatja, de ha támogatni szeretnéd munkánkat, megteheted itt egy előfizetésselMost épp akciós: az éves előfizetéssel 5 hónapot ajándékba adunk.