Ennyi pénzt kapott az RMDSZ alapítványa

Tavaly összesen 13,6 millió eurót ítélt meg az RMDSZ által alapított Iskola Alapítványnak a magyarországi kormánytámogatásokat folyósító Bethlen Gábor Alap. A támogatás nagy részét kolozsvári és nagyváradi ingatlanokra fordítják, ezekben kulturális-oktatási központokat terveznek kialakítani – derült ki az Átlátszó Erdély hétfőn megjelent riportjából, amelyet az RMDSZ közleményben erősített meg, alig egy napos eltéréssel.

„Az Iskola Alapítvány célja a visszaszolgáltatott közösségi ingatlanvagyon hasznosítása. Az épületekben erdélyi jelentőségű művelődési és tudományos központot hoz létre, amelyekben a tervek szerint olyan közösségi terek kapnak helyet, amelyek az erdélyi és a kolozsvári magyar tudományos és kulturális jelenlét erősítéséhez hozzájárulnak” – áll az RMDSZ közleményében.

Az Iskola Alapítványt egymillió lejes kezdőtőkével az RMDSZ alapította 1996-ban. 2003-tól 2010-ig ez az alapítvány volt a romániai lebonyolítója a magyar kormány folyósította oktatási-nevelési támogatásnak, amely minden magyar nyelven tanuló diák számára járt. A második Orbán-kormány idején az Iskola Alapítvány nem kapott magyarországi támogatásokat, az oktatási-nevelési támogatás lebonyolítását is a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége kapta meg.

2018 folyamán erre a célra megközelítőleg 5 millió eurót ítélt meg a Bethlen Gábor Alap az Iskola Alapítvány számára, ez kiegészült egy 7,64 millió eurós támogatással. Az említett ingatlantámogatások mellett az Iskola Alapítvány további 960 ezer eurót nyert az 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában elnevezésű programsorozatra.

Összehasonlításképp: a román kormánytól az RMDSZ-nek folyósított éves összeg 2018-ban 26 millió lej (5,5 millió euró) volt, tehát az Iskola Alapítvány ennek többszörösét kapta a magyar kormánytól.